Rada Státního fondu kinematografie výrobu deseti celovečerních hraných filmů. Vybrala tři historická dramata, tři snímky s festivalovým potenciálem, tři inovativní žánrové snímky a jednu pohádku zpracovávající klasickou Erbenovu předlohu. Z deseti podpořených projektů jsou hned čtyři režírovány debutanty. Rozděleno bylo celkem 64 milionů Kč.

Nejvyšší podporu 11 milionů Kč dostal film Arvéd debutujícího režiséra Vojtěcha Maška. Psychologicko-mystický thriller je variací na faustovské téma. Je inspirován osudy skutečné historické postavy doktora Jiřího Arvéda Smíchovského, který byl konfidentem nacistického i posléze komunistického režimu a vyznavačem okultních věd. Scénář napsal Vojtěch Mašek spolu s Janem Poláčkem. Sám Mašek má na svém kontě scénář ke snímku Křižáček. V hlavních rolích by se měli představit například Saša Rašilov, Michal Kern, Martin Pechlát nebo Jaroslav Plesl.

Druhou nejvyšší podporu 9,5 milionu Kč získalo rodinné drama Konec světa režiséra Ivana Zachariáše. Jde také o režisérův celovečerní debut. Zachariáš natočil dva seriály pro HBO (Pustina a Bez vědomí). Děj podpořeného snímku je zasazen do období Pražského jara roku 1968.

Třetí nejvyšší podporu osmi milionů dostaly shodně dva filmy. Sociální drama Amerikánka o dívce, která prošla dětským domovem, pěstounskou péčí i pasťákem. Režisér Viktor Tauš (Klauni, seriály Vodník, Modré stíny, Zrádci) převede na filmová plátna divadelní inscenaci, kterou režíruje v kulturním prostoru Jatka 78. Stejnou podporu dostalo válečné drama 1919 režiséra Tomáš Hoffmana, pro kterého to bude po debutu Bezva ženská na krku jeho druhý celovečerní počin. Ve snímku o boji českých legionářů na Sibiři po konci první světové války by se měli mimo jiné objevit Martin Hoffman, Ondřej Vetchý, Hynek Čermák, Michale Dlouhý nebo Petr Vaněk.

Klasickou pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký zfilmuje režisér Jiří Strach. Scénář podle předlohy Karla Jaromíra Erbena napsal Marek Epstein. Od fondu získal film šest milionů Kč. Spolupráci s Jiřím Strachem si zopakuje herec Ivan Trojan, který ztvárnil hlavní postavu již v obou dílech snímku Anděl Páně.

Režisér seriálů Autobazar Monte Karlo a Pěstírna Andy Fehu dostal podporu ve výši 5,5 milionu Kč pro svůj druhý celovečerní film Krvavá nevěsta. Příběh sleduje dva youtubery, kteří se po podivné události, která se jim přihodila na dálnici D1, vydávají pátrat po stopách tajemné bytosti. Krvavá nevěsta je hororovou komedií o honbě za sledovaností, opožděném dospívání a o tom, kdy natáčení přestává být nevinnou zábavou.

Drama s prvky gangsterky Tři týdny pod mořem debutujícího režiséra a scenáristy Martina Kuby podpořil fond částkou 5,5 milionu Kč. Na scénáři s režisérem spolupracoval Marek Grajciar a film zavede diváky do prostředí ruské mafie v ČR. Příběh chlapce Míši, který pátrá po svém zmizelém otci, začíná odsunem sovětských vojsk z území ČR po roce 1989.

Dalším celovečerním debutem je thriller Úpal režiséra Štěpána FOK Vodrážky, kterému fond udělil 4,5 milionu korun. Scénář k příběhu s kriminální zápletkou napsal David Bloom. Režisér Štěpán FOK Vodrážka je autorem několika krátkých filmů a hudebních klipů pro Tata Bojs, rapera Vladimira 518 nebo Prago Union.

Historické romantické drama Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské (Únos, Sviňa) dostalo čtyři miliony korun. Scénář vznikl podle stejnojmenné knihy spisovatelky Hany Lasicové.


Share on Myspace