Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz udělil bývalému řediteli Muzea umění Olomouc Michalu Soukupovi vyznamenání Bene Merito za výjimečný přínos pro rozvoj kulturní spolupráce mezi Polskem a Českou republikou. Ocenění za odbornou činnost včetně významných projektů, jako byla například loňská výstava Abstrakce.PL | Abstrakce v polské malbě 1945–2017, převzal Michal Soukup 25. listopadu na polské ambasádě v Praze

„Beru to jako ocenění práce celého Muzea umění, které se díky projektu Středoevropského fóra dlouhodobě snaží představovat nejen polské umění, ale kulturu celé střední Evropy. To ukázal také mezinárodní projekt Rozlomená doba putující po všech zemích V4, který by bez klíčové polské součinnosti nevznikl. Zároveň jsem velmi rád, že naše spolupráce pokračuje dál. Už v příštím roce představíme v Muzeu umění dílo významného polského malíře a grafika Jana Pamuły,“ připomíná Michal Soukup.

Olomouckou premiéru výstavy Rozlomená doba 1908–1928 | Avantgardy ve střední Evropě loni v září osobně zahájil koncertem svého světově proslulého díla Credo legendární polský skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki, který se na popud Michala Soukupa rozhodl věnovat partituru Creda do arcibiskupského hudebního archivu v Kroměříži. Je to jediné místo v České republice, které se může pochlubit Pendereckého dílem.

„Máme obrovskou radost z rozhodnutí Krzysztofa Pendereckého. Jeho Credo patří k nejvýznamnějším duchovním dílům 20. století. Díky této partituře se rozšíří unikátní sbírka, ve které najdeme díla takových velikánů jako je Wolfgang Amadeus Mozart, Pavel Josef Vejvanovský či Ludvik van Beethoven, i o současnou duchovní hudbu. Je to pro nás mimořádný okamžik,“ doplňuje ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.


Share on Myspace