Před pár dny padla poslední klapka dlouho připravovaného projektu producenta Patrizia Gente a režiséra Tomáše Svobody s názvem Indián. Červencové natáčení česko-slovensko-polské komedie probíhalo v Praze a okolí, na plátně se představí příští rok v březnu hvězdy, jako jsou Karel Roden či Daniel Olbrychski.

Komedie Indián vypráví o hektickém životě zaneprázdněného finančníka Ondřeje Jonáše (Karel Roden) a jeho rodiny, do kterého vstoupí duch umírajícího indiánského náčelníka (Daniel Olbrychski).

Ondřej je tvrdý obchodník a arogantní workoholik. V Praze vede velkou, úspěšnou firmu. Jeho život je plný lží a přetvářky a jeho hlavním smyslem jsou peníze. Ondřej právě v Nebrasce dojednal životní obchod. Podepsal smlouvu s bohatým investorem, který na okraji Prahy zafinancuje výstavbu luxusních rezidencí v indiánském stylu.

Na cestě z Ameriky letadlo přelétána nad hřbitovem, kde právě probíhá pohřeb indiánského náčelníka. Duch indiána narazí do letadla a nedopatřením se vtělí do Ondřeje. A tenhle duch má o Ondřejově životě a jeho hodnotách rozhodně velmi odlišné představy. Takže ráno doma Ondřeje probudí velmi neodbytný a otravný hlas v jeho hlavě.

Duch náčelníka se snaží hlavního hrdinu přesvědčit o změně způsobu života a myšlení, což se mu ale nedaří… „Nakonec mu ale změní život ve všech oblastech, ve vztahu k rodině, dětem, manželce, k zaměstnání, profesi, ale i k Bohu, k nějakým transcendentním věcem, a hlavně ve vztahu k planetě. Myslím si, že když se tihle bohatí lidé začnou chovat ekologicky, bude to mít mnohem větší smysl, než když o to bude usilovat každý jeden z nás,“ vysvětluje režisér snímku Svoboda s tím, že komičnost situací vychází z neustálého vysvětlování „pravd“ náčelníkem finančníkovi v rámci vnitřního boje.

„Udělat běžnou komedii na vymyšlené vtipy, to umí každý. Ale já chtěl komedii jinou, kvalitní, s humorem, který vychází ze situace přirozeně. Komedii, která vás přinutí se i zamyslet. A právě indiáni mají zásady, pravidla a hodnoty už po staletí,“ říká autor námětu a spoluscenárista Patrizio Gente.

Jednu z hlavních ženských rolí si zahrála Vica Kerekes. „Moje postava ředitelky firmy je hodně negativní. Partnerem mi na place byl Martin Myšička, u kterého se mi moc líbí, jak nad postavou přemýšlí. Máme to stejně. Na place se soustředíme jenom na film. A točit s Karlem Rodenem byl můj sen,“ svěřil se herečka.

Ve vedlejších rolích kromě Myšičky hrají Marta Trzebiatowska, Juraj Kemka, Lukáš Latinák, Jaroslav Dušek, Štěpánka Fingerhutová, Ester Geislerová, Vlado Černý, Anna Šišková, Jiří Dvořák, Tomáš Měcháček, Zuzana Kraváriková, Petra Nesvačilová, Jana Stryková, Martin Pachlát, Tomáš Matonoha, Oliver Oswald a další.

Titulní skladbu k filmu nazpívala kapela Horkýže Slíže a skladba Indián bude i součástí jejich nového alba, které by mělo vyjít na podzim tohoto roku.


Share on Myspace