Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK opět chystá na 31. ledna stream koncertu na svých sociálních sítích. Hudba, v níž hraje hlavní roli flétna Hany Knauerové, bude doplněna krátkými vstupy o slavném malíři Václavu Vavřinci Reinerovi. Dojde na jeho oltářní obraz v kostele sv. Šimona a Judy i na díla vystavená ve sbírkách Národní galerie, za nimiž se kamera pořadu vydá přímo do Sbírky starého umění ve Schwarzenberském paláci.

Cyklus FOK s přesahem do výtvarného umění s názvem Obrazy a hudba nabídne poslední lednový den od 18:00 podvečer plný flétnového okouzlení. Flétnistka FOK Hana Knauerová společně s koncertním mistrem Romanem Patočkou, violoncellistkou Petrou Malíškovou a cembalistkou Monikou Knoblochovou zahrají skladby barokních mistrů Johanna Sebastiana Bacha a Georga Philippa Telemanna, které doplní hudba 20. století Bohuslava Martinů nebo Elliotta Cartera.

Koncert bude tradičně obohacen o vyprávění kurátorky Národní galerie Moniky Švec Sybolové.

„Barokní gigant, slavný malíř Václav Vavřinec Reiner zanechal otisk svého vrcholného umění i v kostele svatých Šimona a Judy. Pro tento velebný prostor vytvořil hlavní oltářní obraz, který představuje Nejsvětější Trojici, pod níž orodují právě sv. Šimon a Juda. Několik Reinerových obrazů vlastní rovněž Národní galerie, s níž FOK spolupracuje už léta na cyklu Obrazy a hudba, který v době pandemické, tedy audiovizuální, nabývá nového významu,“ uvedl dramaturg FOK Martin Rudovský.

Stream koncertu na YouTube můžete zhlédnout ZDE.


Share on Myspace