Se začátkem června již šestým rokem přichází do Prahy i dalších měst v republice sochařský festival Sculpture line, aby proměnil parky, náměstí, ulice i jiná veřejná prostranství v galerii pod širým nebem. První instalací letošního ročníku se stal bronzový Nosorožec v brnění od Jaroslava Róny na pražském Jungmannově náměstí, který symbolicky poukazuje na nutnost světové ochrany zvířat z africké divočiny.

Před budovou ČEZ v Michli zase nově stojí socha Osvícení od Lukáše Rittsteina. Praha se dále může těšit například na sochy od Jakuba Flejšara, Kurta Gebauera, Stefana Milkova nebo Alexandry Koláčkové, které budou instalovány v průběhu června.

V Dolních Břežanech přibyla v parku socha Sladké sny od Lukáše Rittsteina a nový domov již našla i jedna z bronzových goril Original Sin od Lia Ruowanga ve Vratislavicích nad Nisou. Zámek v Ratměřicích hlídá bronzová Lvice od Jaroslava Róny připomínající egyptský archeologický artefakt a před Oblastní galerií Liberec návštěvníci narazí na sochu Dvaja Andreje Margoče, která pochází z cyklu Proměny autoportrétu.

Bronzová gorila Original Sin od Lia Ruowanga ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Sculpture line.V Hradci Králové sedí před nákupním domem Aupark železná dvojice Optimista a pesimista Jakuba Flejšara a v broumovském altánku se vznáší nad hlavami ocelová socha Strelica od Jana Dostála. Nové sochy se objeví i v Ostravě, Olomouci, Pardubicích nebo v Plzni.

„I v letošním pro všechny tak komplikovaném roce festival Sculpture line pokračuje. Jeho význam se však zvětšuje, protože pomáhá překonávat sociální a kulturní izolaci, ve které jsme se všichni ocitli, a vysílá zřetelný signál, že přes všechny obtíže se vracíme k normálnímu způsobu života,“ říká kurátor festivalu Martin Dostál.

Obyvatelé i návštěvníci vybraných měst se mohou těšit opět na avantgardnější a méně obvyklá díla renomovaných českých umělců. Instalace budou na jednotlivá místa umísťovány postupně v průběhu června. Festival potrvá do konce září, některé sochy však zůstanou na svých místech i poté. Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů budou k dispozici v průběhu června ZDE.

V uplynulých ročnících festivalu zaujala například pětimetrová socha bronzového opičáka King Kong Balls v Praze od francouzského umělce Denise Defrancesca či socha Jiřího Davida Revoluce vytvořená z 80 tisíců klíčů, která byla nainstalovaná v zámeckém parku v Mikulově. Pozornost vzbudila také třeba obří Chobotnice vznášející se na hladině Vltavy.


Share on Myspace