Na festivalu 46. Letní filmová škola Uherské Hradiště obdrží Výroční cenu Asociace českých filmových klubů scenárista a spisovatel Vladimír Körner. Při této příležitosti bude promítnuto šest celovečerních filmů, které podle Körnerových scénářů natočili František Vláčil, Karel Kachyňa, Miloslav Luther, Vladimír Moskalyk či Milan Cieslar.

Vladimír Körner patří k nejpodstatnějším českým tvůrcům druhé poloviny dvacátého století. Ačkoliv vstupuje do světa kinematografie ve stejné době jako tvůrci takzvané nové vlny, jeho scénáře staví na zcela odlišné poetice.

Jeho osamocení, ztracení „hrdinové“ čelí mezním situacím napříč úskalími českých dějin, oproti všedním dnům lidského života jej zajímají velká dramata s touhou dotknout se všeho podstatného, co podmiňuje i rozvrací lidskou existenci.

Ať už jde o Ondřeje z Vlkova, Viktora Chotovického, Jessenia či svatého Vojtěcha, jde bez výjimky o nezapomenutelné charaktery, které se příčí čítankovým interpretacím hrdinů své doby. Snad proto, že se dle svých vlastních slov nikdy nepokoušel psát dějiny, ale lidi.


Share on Myspace