Letní filmová škola v Uherském Hradišti proběhne i v letošním roce. Známý filmový festival se ovšem zkrátí na šest dnů a namísto tradičního termínu na přelomu července a srpna se uskuteční 7. až 12. srpna 2020. Ředitelka festivalu Radana Korená doufá, že se na „koronaviročník” bude ještě dlouho vzpomínat, stejně jako tomu bylo po „povodňovém“ roce 1997.

„Mám radost, že se našemu týmu podařilo udržet vizi konání Filmovky a že vše směřuje k tomu, že skutečně bude! Je jasné, že kvůli dodržení všech hygienických a bezpečnostních norem bude velmi jiná, než jak ji všichni známe. Jsem ovšem přesvědčená o tom, že to bude ročník, na který nikdo nezapomene a atmosféra v sálech bude osobnější a srdečnější než obvykle,“ říká Radana Korená.

Návštěvníky budou čekat v podstatě všechny sekce, na které jsou zvyklí. „Zachováme i obě letní kina, byť v poněkud pozměněné podobě. Konat se bude i doprovodný program – dětský program, divadelní představení, koncerty či výstavy. Vše samozřejmě v komornějším provedení a za dodržení potřebných bezpečnostních a hygienických opatření,“ uvádí Radana Korená.

Z programu je zatím jasné to, že letošní sekce Terra festivalis bude věnována Izraeli. Představí devět zástupců současného izraelského filmu, promítnou se například snímky Tel Aviv v plamenech (Sameh Zoabi, 2018) a Pracující žena (Michal Aviadová, 2018). „Ožehavá současnost dnešního Izraele je reflektována i prostřednictvím tamější kinematografie – místní tvůrci se v rámci svých filmů vyjadřují k politické i společenské situaci. Někteří tak činí prostřednictvím ostrých dramatických řezů, jiní pomocí ironie či dokonce humoru,“ říká dramaturg sekce Jan Jílek.

V předpremiéře bude uveden polský film Corpus Christi, který byl nominován na Oscara a sbírá ceny na filmových festivalech: MFF Benátky (Cena Edipo Re, Cena Label Europa Cinemas), Festiwal polskich filmów fabularnych v Gdyni (Cena diváků, nejlepší režisér, scénář a herečka ve vedlejší roli). Případná účast hostů ze zahraničí závisí na aktuálním stavu průchodnosti hranic a podmínek jejich překročení v souvislosti s testy na koronavirus.

Festival bude letos kratší i kvůli finančním problémům.Bohužel očekáváme velké finanční výpadky z řad partnerů – například Zlínský kraj v současnosti zamítl dotační podporu mnoha kulturním akcím v kraji, na konci minulého roku s námi ukončil spolupráci náš dlouhodobý hlavní partner a rovněž podpora z evropského programu MEDIA je zatím nejistá. Příjmy z akreditací ovlivní také výrazně nižší počet návštěvníků, kteří na Filmovku přijedou,“ vysvětluje Radana Korená.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka je třeba se postupně vracet k normálnímu životu, k čemuž patří i kulturní a společenské akce: „Pokud tedy bude epidemiologicky vývoj nadále příznivý, jsme domluveni s ministrem zdravotnictví, že od 25. května by mohl být počet návštěvníků kulturních akcí navýšen na 500 osob a zároveň bychom mohli na konci května říct, kolik lidí se bude moci účastnit přímo letních akcí.“

Akreditace na Letní filmovou školu bude možné získat začátkem července. I letos bude festival zprostředkovávat různé typy ubytování, přesné informace zveřejní se spuštěním akreditací.


Share on Myspace