Divadelní soubor Spitfire Company chystá přímý satirický útok využívající zbraně absurdního divadla v premiéře představení Prezidementi. Multižánrová provokace se věnuje tématu odsunu asijského jelena zpět do jeho domoviny, aby byl zachráněn jelen domácí, který je vůči svému asijskému sokovi méně sexuálně výkonný. Nonverbální inscenaci doprovází dabing a komentář Saši Rašilova a Lucie Trmíkové.

Původně plánované dubnové premiéry v trutnovském divadle Uffo a pražském divadle Jatka78 byly kvůli karanténě zrušeny. První veřejné uvedení se uskuteční 5. a 6. června na Jatkách78, reprízy jsou plánovány na podzim 8. a 9. října na stejném scéně.

Spitfire Company odkazuje divadelně společenskou fraškou pojednávající o nesmyslné tuposti naší politické scény na svůj projekt Antiwords, adaptaci Havlovy Audience, která se zapsala do mysli diváků po celém světě svým takřka nonverbálním provedením. Fragmenty textu Havlovy Audience se absurdně opakovaly a jako nahrávky doprovázely akci dvou hereček, které měly na sobě velké hlavové masky z dílny sochařky Pauliny Skavové. Podobný princip byl zvolen i v případě Prezidementů. Akce na jevišti je výhradně nonverbální a je doplněna o textový dabing a komentáře Lucie Trmíkové a Saši Rašilova.

Osou příběhu je televizní reportáž pojednávající o odsunu asijských jelenů zpátky do jejich domoviny. Dojde k odsunu asijských jelenů, nebo nedojde? Podepíše prezidement závěrečnou deklaraci potvrzující tento odsun? K této problematice se v rychlém sledu vyjádří postavy: kancléř Ing. Vít Zmrdoslav Kolouch, PhD, první vedoucí odboru pro Veřejné mínění a odboje proti propagandě Radoslav Všeználek, zvěrozvěst Antonín Dukla, politici Jarek Daněk Jelenkura ml., Nacipindula Lamentos, Narcismír Prospěchář Kravounek, Miroslav Pakoň Kunďák, odborníci Slavomír Bajkoš, Gaia Pusinková, Tonda Zírač a Ráďa Nimrodač, umělkyně Mirina Abramovič Čechová, divadelní kritici Jan Y Šmejda, Vladimír Pichulka, Vladimír Zhulec, zpěváci vystupující na akci Milion kopýtek pro domovinu a v neposlední řadě samotný prezidement.

„Jak je vidno z výčtu postav, rozhodl jsem se vysmát vlastní tvorbě, sobě i světu, který mě obklopuje,“ říká režisér i autor textu Petr Boháč a dodává: „Když jsem psal text, nevěděl jsem, že se za chvíli ocitnu v karanténě a že věci, které dávaly smysl, začnou být absurdní, a ty které byly absurdní již dříve, začnou být bizarní. Pevně věřím, že smích osvobozuje.“

Více informací na www.spitfirecompany.cz a www.jatka78.cz.


Share on Myspace