Institut umění – Divadelní ústav (IDU) připravil při příležitosti 100. výročí narození nejvýznamnějšího českého scénografa Josefa Svobody (1920–2002) on-line výstavu Josef Svoboda 100, která představuje přes třicet jeho technicky i umělecky nejdůležitějších tuzemských i zahraničních inscenací.

Josef Svoboda inscenace realizoval během téměř šedesáti let ve spolupráci s nejvýznamnějšími českými i zahraničními režiséry. Struktura půlhodinové virtuální výstavy tak chronologicky i tematicky mapuje jednotlivá období Svobodovy tvorby – tvůrčí počátky v Divadle 5. května a spolupráci s Alfrédem Radokem, mezinárodní úspěch na EXPO 58 a fenomén Laterny magiky, vrcholnou éru s Otomarem Krejčou v Národním divadle a technologické experimenty na věhlasných světových divadelních scénách – Covent Garden, Metropolitan Opera v New Yorku nebo v antickém divadle v Orange. Výstava vrcholí připomínkou Goethova Fausta ve Stavovském divadle v Praze.

Historička scénografie Helena Albertová (IDU) ve své knize Josef Svoboda scénograf napsala: „Uvědomila jsem si, že Svobodovo dílo, na první pohled tak rozmanité, je ve skutečnosti velmi kompaktní. S postupem práce mě stále více zajímal Svobodův dramaturgicko-režijně-scénografický přístup k inscenovanému dílu. Porozuměla jsem jeho posedlosti divadlem. Tato vášeň šla ruku v ruce s jeho fascinací technickými a technologickými objevy.“ Princip virtuální výstavy se tak neplánovaně, ale s vědomým odkazem na technologické experimenty Josefa Svobody snaží ve stručnosti připomenout nejvýznamnější mezníky a předěly jeho umělecké činnosti.

IDU pracuje na propagaci a zpřístupnění díla Josefa Svobody dlouhodobě. Uspořádal řadu výstav v tuzemsku i zahraničí, vydal obsáhlou Svobodovu monografii, v letošním roce připravuje první české vydání přepisu jeho přednášek z roku 1986, které vstoupily do povědomí pod názvem Milánské lekce. Svobodovo dílo je také přístupné prostřednictvím Virtuální badatelny IDU.

Virtuální výstava je dostupná ZDE až do 10. října.


Share on Myspace