Jiří Šlitr se stal slavným díky hudbě a divadlu, ale sám se nejvíc ze všeho cítil výtvarníkem. Narodil se před 95 lety a od jeho předčasného skonu letos uplynulo 50 let. Šedesátiny pak letos slaví Divadlo Semafor, v jehož historii hrál klíčovou roli. Tato tři výročí inspirovala Galerii Villa Pellé, aby připravila velkou výstavu, která pod názvem Šlitr Šlitr Šlitr představí od 30. listopadu 2019 do 15. února 2020 výtvarné práce tohoto autora.

Pod vedením kurátorky Daniely Kramerové vznikne v Galerii Villa Pellé nejrozsáhlejší expozice Šlitrových prací za posledních 35 let. Představí klíčovou osobnost české kulturní historie, jejíž dílo se stalo součástí velkého boomu české umění karikatury a ilustrace v 50. a 60. letech. Dominující kresby výjevů z městských ulic, kaváren, divadel, črty z koncertů, svérázné karikatury muzikantů a zpěváků a samozřejmě četné kresby žen i erotických variací doplní na výstavě i autoportréty. Kromě kreseb různých typů a technik budou na výstavě i příklady malířské tvorby, ilustrátorské dílo a doplní ji i biografická expozice s rozsáhlou fotodokumentací ze Šlitrova života.

Skicář byl stálou výbavou Jiřího Šlitra, doma i na četných pracovních cestách v zahraničí s Laternou Magikou či Semaforem. Výstava představí v části Cesty ojedinělé kresby krajin, originální zábavné studie městského života, rozsáhlou sérii výjevů z barů a kaváren. Ženy a erotika byly dalším velkým tématem jeho života i tvorby, v takto pojmenované části expozice budou vystaveny momentky žen, rychlé portréty v kresbě i akvarelu i stylizované erotické akty v kresbě barevnými fixami, akvarelu i malbě. K vidění budou i osobité karikatury hudebníků a zpěváků.

V prvním patře Villy Pellé výstava v psané i fotografické formě přiblíží osobní historii a šíři talentu Jiřího Šlitra jako muzikanta a divadelníka. Budou zde unikátní fotografie z archivu rodiny i šéfa provozu Divadla Semafor Ivana Englicha. Zatímco na schodišti galerie uvidí návštěvníci autoportréty Jiřího Šlitra vytvořené v různých obdobích různými technikami, na půdě najdou přes 20 dobových publikací a dobové dokumenty, mapující jeho hudební a výtvarnou tvorbu. A poprvé bude k zhlédnutí také dosud nepublikovaná korespondence Jiřího Šlitra s Jiřím Voskovcem.

Zároveň se chystá publikace Šlitr Šlitr Šlitr, kterou lze již nyní podpořit prostřednictvím HitHitu. „Po některých výstavách zůstane prázdná vila, po jiných prázdné srdce. A Jiří Šlitr nám za dobu, po kterou na výstavě pracujeme, k tomu našemu přirostl. Chceme, aby po skončení výstavy zůstala jeho a naše práce svázaná pohromadě v publikaci, ke které se budou lidé rádi vracet,“ vysvětluje ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Jiří Šlitr (*1924), český hudební skladatel, klavírista, zpěvák, herec a výtvarník, se narodil 15. února v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Studoval na gymnáziích v Jilemnici a v Rychnově nad Kněžnou, kde maturoval v roce 1943. Spoluzakládal Rychnovský dixieland, vystupující v Praze pod názvem Czechoslovak Dixieland Jazz Band, hrával s Akord clubem, kde se seznámil s Jiřím Suchým. S ním posléze vytvořil kongeniální tandem v divadle Semafor a měl zásadní podíl na jeho tváři, přestože oficiálně nebyl nikdy jeho členem. Byl vystudovaný právník, tomuto oboru se však nikdy nevěnoval.


Share on Myspace