Na Vltavě v pražských Holešovicích bylo možné 5. května spatřit Záchranný vor kultury. Šlo o další z akcí projektu Kulturu nezastavíš souboru Cirk La Putyka. Vystoupení mohli pozorovat lidé z oken domů přiléhajících k řece.

Projekt Kulturu nezastavíš vznikl v reakci na podmínky karantény. „Diváci nemohou za námi a my hledáme cestu k nim. Hledáme způsob, jak z oken a balkonů vytvořit ta nejbezpečnější hlediště a současně zabránit shromažďování, protože tím bychom porušili vládní nařízení. Východiskem je mobilní kulturní stánek s akrobaty, hudebníky či tanečníky, který zastavuje tam, kde lze vystoupení sledovat „izolovaně“. Ve dvorech, na hřištích a tak. I technicky to zvládáme dobře. Češi vynikají schopností improvizovat a vybudovat z mála velké věci. Samozřejmě přitom hrají roli naše několikaleté zkušenosti a sehranost celého týmu,“ řekl Literárním novinám principál souboru Rosťa Novák mladší.

Záchranný vor kultury. Foto: Jana Pavlová.Herci, akrobaté, tanečníci a muzikanti objíždějí celou republiku. „Vyjeli jsme mimo Prahu na sever, na jih, na východ a na západ a hráli jsme v malinkatých vesničkách třeba pro jednoho diváka, pro 20 diváků. Někde hrajeme za jídlo, někde hrajeme jenom pro dobrý pocit toho, že děláme to, co nejlíp umíme...“ popsal Rosťa Novák činnost souboru v rozhovoru pro DVTV. „Za jeden den jsme uspořádali dokonce 20 minikoncertů, 20 akcí. Dřív se to konalo úterý a čtvrtek, teď už se tu koná vlastně skoro každý den a předáváme tuhle tu štafetu dál, takže nejenom v Praze. Už jsme zaregistrovali aktivity v Rychnově nad Kněžnou, v Ostravě, v Brně, ale rozjíždíme tyhle ty aktivity i v zahraničí, takže teď máme styčnou osobu, která tuhle tu myšlenku bude předávat dál v Montrealu a bude se to jmenovat Culture Never Stop.“


Share on Myspace