Elementem podzimu je kov a z orgánů ke kovu přiřazujeme plíce a tlusté střevo. Těm nejvíce škodí sucho způsobené stresem, vzduchem vysušeným topením, cigaretami, kávou a černým čajem. Kovu přináleží ostrá chuť – patří sem tedy většina koření – a navíc tato chuť zamezuje množení bakterií, rozptyluje chlad a uvolňuje zablokovanou energii. To je ideální v případě nachlazení. Například pití zázvorového čaje napomáhá k pocení a vypuzení chladu.

Co si dopřát

Nachlazení se nejlépe vyhnete pravidelným pojídáním polévek – a to silných masových nebo zeleninových vývarů či luštěninových polévek s pórkem. Výbornou přílohou do podzimního jídelníčku je celozrnná rýže, které doplňuje energii a chráním před vysoušením. Zeleninu volíme převážně kořenovou, dále květák, pórek, cibuli, česnek. Potravinou číslo jedna jsou v podzimním jídelníčku luštěniny a konkrétně fazole v jakékoliv úpravě a podobě. Jsou nejlepším a nejúčinnějším bojovníkem s vlhkostí, a navíc posilují imunitu.

A nezapomínejme ani na malé množství koření jako např. kari, chilli, skořici atd. Z pohledu tradiční čínské medicíny se doporučuje zařadit do jídelníčku i mírně kyselé potraviny, které napomáhají uzavírání pórů, abychom v průběhu chladných dní neztráceli teplo.

Hlavně zahřívat

Preferujte vařená teplá jídla, klidně od snídaně až do večeře. Přednost dávejte již zmíněné rýži, často zařazujete jáhly a při velmi chladných dnech sáhněte i po pohance, která má opravdu velmi zahřívací účinek. I veškeré pití by mělo být ohřáté – alespoň na teplotu těla. Doslova zázračným nápojem je horká voda. Pijte ji klidně od rána do večera místo všech ostatních nápojů.

Ovoce má obecně ochlazující a zavodňující vliv na organismus. A tropické ovoce pak obzvlášť. Citrusy je proto lepší dávat si teď raději jen v malých porcích – a nebo stačí jen pár kapek do teplé vody.

Proti špatné náladě

Příčinou podzimního splínu může být i nadměrná vlhkost v našem těle. Zkuste se vyhnout nadměrné konzumaci sladkostí, které ji podporují, na nějaký čas vyřaďte z jídelníčku i mléčné výrobky, bílou mouku a chlazené potraviny. Popíjením horkého čaje nebo vody s citronem či zázvorem se vaše tělo dostane znovu do rovnováhy.

Očista těla

Na podzim je ten správný čas nakládat zelí na zimu, zavařovat ovoce a sušit plody léta. Pokud si na to najdete čas, budete mít v zimě ten správný zdroj vitamínů. Nebo navštivte prodejny zdraé výživy a nakupte kromě kvašeného zelí, sušených hub a marmelády bez cukru také mořskou řasu hiziky. Ta je totiž kromě všech výhod, které řasy obecně mají, obsahuje 14x více vápníku než stejné množství mléka. Nesmíme zapomenout ani na řádnou očistu našeho těla. Zařaďte zelené potraviny, jako je chlorela a ječmen. Snižte konzumaci mléčných výrobků, pravidelně cvičte, dodržujte pitný režim a pijte pampeliškový čaj Dandelion Tea (Fit, zdraví, výživa, více ZDE).

Autorka je výživová specialistka.

 

Další články o zdraví najdete v příloze tištěných Literárních novin Harmonie života.


Share on Myspace