Winfried Stöcker není opravdu jednoduchá osobnost. Když teď oznámil, že vytvořil novou očkovací látku proti covidu (a hned ji také na sobě a svojí rodině vyzkoušel), není to poprvé, co se dostal do titulků. Po promoci působil jako lékař v německé armádě, vedl univerzitní laboratoř v Lübecku, je držitelem mnoha patentů v oblasti laboratorní medicíny a seznam jeho publikací opravdu není krátký.

V roce 1987 založil firmu Euroimmun, která se zabývá laboratorní diagnostikou a je na německém trhu největším hráčem. Má dnes 3100 zaměstnanců a působí v 17 zemích. V červnu 2017 ji prodal americkým investorům – údajně za 1,3 miliardy dolarů. Kromě toho mu patří letiště v Lübecku a pustil se do renovace klasického obchodního domu ve Zhořelci. Navíc je jeho manželka Číňanka a působil také na univerzitě ve Wuhanu. A teď k ještě ta vakcína…

Na svém webu (www.winfried-stoecker.de) popisuje jím vytvořenou vakcínu „jako triviální antigen, který se dá lehce a levně vyrobit a dosahuje u očkovaných dosažení 97procentní úrovně protilátek, které neutralizují virus. U prvních sto pacientů nedošlo k žádným významným vedlejším účinkům.“ Do dnešní očkovací hysterie v Německu a celé Evropě tím hodil odjištěnou bombu.

Reakce široké veřejnosti i odborníků oscilují mezi nadšením, opatrností a odmítáním. Petra Falb, viroložka a znalkyně pro schvalování vakcín, to vyjádřila jednoduše: „Pan Stöcker by měl samozřejmě jako každý jiný šanci vydat se cestou schvalování. Musel by si jenom najít partnera, který má se schvalováním zkušenosti a disponuje odpovídajícími výrobními kapacitami.“

Zdá se, že ale právě tohle není styl lékaře, podnikatele a miliardáře ze severu Německa. Nyní má na krku žalobu kvůli neoprávněnému testování. Jen pro zajímavost: Jako jeho právní zástupce bude zřejmě fungovat Wolfgang Kubicki, místopředseda Spolkového sněmu.


Share on Myspace