Podíl Američanů, kteří jsou pro spolupráci s Čínou na boji proti koronavirové pandemii, vzrostl o 28 procent, bez ohledu na politické rozpory mezi oběma zeměmi. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění zveřejněného společností Morning Consult v červnu.

Pandemie COVID-19 stále testuje vztahy mezi USA a Čínou. Ačkoli na vládní úrovni jsou vztahy mezi Spojenými státy a Čínou „na nejnižším bodě za několik desetiletí“, krize „vyžaduje maximální úsilí“ obou stran, napsal k tomu list South China Morning Post.

Poukázal na to, že USA a Čína v počáteční fázi propuknutí pandemie dobře spolupracovaly na studii virů. „Američtí a čínští vědci byli ústředními silami v boji proti COVID-19,“ ale později „se politika dostala do cesty dobré vědě“, což představuje velkou překážku.

„USA a Čína by měly lépe kooperovat – spíše než jít proti sobě – ve snaze ukončit krizi,“ podotkl South China Morning Post. Platí to hlavně nyní, kdy vstupujeme do nové fáze pandemie.

„USA a Čína společně představují podstatnou část vědecké a produkční kapacity této planety. Každá země by se měla zavázat k podpoře spolupráce firem, které mohou vyvíjet, vyrábět a distribuovat ochranné pomůcky, léčiva a případně vakcínu,“ dodal list.

Více ZDE.


Share on Myspace