Nákladové nádraží Žižkov (Terminál Žižkov) se proměnilo v kinosál pod otevřeným nebem. Místo sedaček ale návštěvníci filmů třikrát denně sledují velkoformátovou LED obrazovku z pohodlí a bezpečí svého automobilu. Filmové projekce jsou součástí multižánrového drive in festivalu Art Parking.

Festival Art Parking reaguje na současnou situaci, která je tragická především pro živé umění, ale i kinosály, jež zejí od poloviny března prázdnotou. „Festival je pro všechny, kterým chybí kultura, ale i společenské setkávání. Možnosti virtuálního umění jsou omezené, stejně tak jako zážitky z něj. Chceme proto ve vší bezpečnosti nabízet divákům unikátní umělecké zážitky,“ říká autor projektu Karel Kratochvíl.

Každý den se promítají až tři snímky. Dopolední filmy jsou určené především pro rodiny s dětmi, odpolední a večerní projekce pro dospělé. „Hrajeme v 11.00, 16.00 a 20.00 hodin. Jsme jediné venkovní kino v České republice, které není závislé na setmění. Díky nejkvalitnější LED obrazovce o rozměru 12x5 metrů můžete sledovat film klidně ještě před obědem. Filmy, které jsme zařadili, si zaslouží větší plátno než obrazovku počítače či televize,“ zdůrazňuje Ivo Andrle, ředitel společnosti Aerofilms, která se stará o dramaturgii. Kapacita projekce je 80 osobních automobilů.

Art Parking nabízí kromě filmových promítání i koncerty, divadelní představení či stand-up comedy. „Živé umění potřebuje diváky, interakce je jeho nedílnou součástí. Koncertovat nebo hrát divadlo na kameru před prázdným sálem je pro umělce, ale i diváky okleštěný zážitek,“ říká Jakub Vedral, producent projektu. Tato část programu se odehrává každý víkend až do konce června na Pražské tržnici v Holešovicích. Vystoupí například Vypsaná fixa, Geisslers Hofcomoedianten, Slam poetry a další.

Art Parking zaručuje kulturní zážitek bez nutnosti vystoupit z vozu a jakéhokoli fyzického kontaktu. Bezpečnost je zaručena, rozestupy mezi vozidly jsou větší než u parkovišť při nákupních centrech. Lístky se kupují přes internet, občerstvení si lze během produkce objednat přes mobil a bude doručeno přímo do auta.

Kompletní informace o festivalu najdete ZDE.


Share on Myspace