Zapálení hlavní pochodně bývá největší atrakcí zahajovacího ceremoniálu olympijských her. Hlavní pochodeň her v Pekingu ovšem zcela předčila představivost diváků. Zprostředkovali jsme nízkouhlíkový a ekologický olympijský koncept a největší inovaci slavnostního zapálení v historii olympijských her, říká generální režisér zahajovacího ceremoniálu Zhang Yimou.

V minulosti se pochodeň zapalovala velkým plápolajícím ohněm. Od zimních olympijských her až po zimní paralympiádu více než měsíc spalovala spoustu paliva. „Vždycky jsem si říkal, že to není dostatečně šetrné k životnímu prostředí,“ říká Yimou. „Nyní právě prostřednictvím malého plamene přibližujeme myšlenky nízkouhlíkové technologie a ochrany životního prostředí,“ dodává.

Pochodeň pro zimní olympijské hry v Pekingu využívá technologii spalování vodíku a kyslíku v leteckém motoru. „ Během navrhování a vývoje jsme shromažďovali informace o pochodních z předchozích zimních olympijských her po dobu téměř jednoho století a čerpali jsme z úspěšných zkušeností jiných zemí. V porovnání s hořící pochodní předchozích typů dokážeme ušetřit přibližně 99,9 procenta paliva,“ uvedl jeden z lidí z výzkumného a vývojového týmu.


Share on Myspace