Slonbidlo, podržtaška, pucflek či utřinos… Tyto a dalších více než čtyřicet složených slov označujících vnitřní i vnější lidské vlastnosti jsou tématy veršů jubilejní páté dětské knížky Slonbidlo a ti druzí básníka a spisovatele Jiřího Dědečka. Zároveň vychází i básnická sbírka Do smrti nejdelší zahrnující výběr bezmála šedesáti textů z pěti posledních Dědečkových hudebních alb.

Slonbidlo a ti druzí je pokračováním série říkanek plných „laskavého a absurdního humoru ve slovech i obrazech“ pro celou rodinu a navazuje tak na předchozí knihy Šli červotoči do houslí, Uleželé želé, Huňatá čuňata a Pravil párek okurce. I v těch si autor neotřele hrál se slovy. Knížku doplnila ilustracemi absolventka katedry animované tvorby na FAMU Aneta Žabková, s níž Dědeček dlouhodobě spolupracuje.

Nápady pro témata inspirovaná dětským pohledem na svět nachází Dědeček dle svých slov všude, aktuálně se ale zaměřil na jazyky lámající složená slovní klišé. „Na toto téma složenin se dobře žertuje. Obklopují nás na každém kroku – například u slov jako dechberoucí, srdcervoucí, strojvedoucí...,“ říká.

Výběr slov pro rýmovačky závisel dle Dědečka na tom, která složenina ho napadla na první dobrou v nějakém konkrétním rýmu. Díky tomu se čtenáři mohou pobavit u básniček, ve kterých „život se zdá býti fraškou, když jsi dobrým podržtaškou“, „jistý mouchysněztesimě ožíval pouze v zimě“, „pletihoha chtěl vzít roha“ nebo se octnete „na rybách s trumberou, neberou a neberou“. Dědeček se dětské tvorbě věnuje dlouhodobě, verše pro děti psal již v devadesátých letech pro časopis Mateřídouška, na knížkách pro nejmenší spolupracoval i s Petrem Niklem.

Sbírka Dědečkových textů Do smrti nejdelší obsahuje výběr bezmála šedesáti textů z pěti posledních Dědečkových CD a vychází v poetické řadě nakladatelství Limonádový Joe nazvané Joezie. Jsou v ní tedy syrově milostné z CD Prší nám do campari i nejnovější protestsongy z poslední desky Nebudu bydlet v Québecu: Potkan, Udavači nebo Sněmovní.

„Byl bych sám proti sobě, kdybych texty ze svých alb nepovažoval za poezii. Nahromadilo se jich už celkem hodně a fakt, že už byly uveřejněny v bookletech, nebyl nijak silný argument proti, vybrali jsme je a seřadili abecedně,“ říká Dědeček. Tomu při sestavování knihy pomáhal redaktor Jan Šulc a společně záměrně vynechali pouze text písně Kuna ví, který byl knižně publikován již v dětské sbírce Uleželé želé. Abecední řazení textů podle Dědečka navíc vytvořilo nečekaný efekt nových souvislostí.

Řada Joezie vychází již druhým rokem. Jiří Dědeček a Tereza Brdečková v ní čtenářům přinášejí nejméně dvakrát ročně vlastní poezii nebo překlady poezie z jiných jazyků. V loňském roce zde již vyšly Dědečkovy básně z nespavosti Pošta shora a Rainmaker/Deštivec, irská poezie Bernarda O’ Donoghuea v překladu Terezy Brdečkové. Do Joezie patří i další kniha Brdečkové Vila mystérií, vydání textů jejího otce Jiřího Brdečky popisující jeho sny z let 1930 až 1975, které dohromady tvoří ucelený tajemný příběh.

Tvorbě Brdečky, jedné z nejvýraznějších osobností českého filmu (mimo jiné autora či spolutvůrce scénářů ke snímkům Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo Císařův pekař a Pekařův císař), se vydavatelství systematicky věnuje již sedm let.

 

Ukázka z knihy Do smrti nejdelší

 

Mám byt podkrovní

v ulici Sněmovní

co s ním zkusím, to nemáte zdání

 

Zvlášť když poslanci

co žijou z mejch financí

parkujou tu kvůli zasedání…

 

Ukázka z knihy Slonbidlo a ti druzí

 

Lamželezo

Je lhostejno

kam že lezem

lezem-li tam

s lamželezem

 

Utřinos

Za jezerem za rybníkem

seděl tam utřinos s kapesníkem

Máme pro vás dobrou zprávu

víckrát si neutře do rukávu

 

Fíkusy

Ty naše fíkusy

dělají psí kusy

jeden kvílí druhý pláče

že prý chtějí květináče

jako kaktusy

 

Podržtaška

Život se zdá býti fraškou

jsi-li dobrým

podržtaškou

Hleďme Vaška

trochu divný

ale vlivný

Jako věrný podržtaška

zásadový

drží brašnu tlučhubovi


Share on Myspace