V mobilní aplikaci a na webu mujRozhlas.cz je možné nově poslechnout unikátní sérii povídek napsaných umělou inteligencí. Projekt Digitální spisovatel nabízí pět povídek – sci-fi, horor, milostný příběh, detektivku a historický román. Texty vygenerované pomocí jazykových modulů GPT 2 a GPT 3 načetli přední čeští herci.

Na projektu Digitální spisovatel se podílel také odborník na umělou inteligenci Jan Tyl. „Ke generování povídek používáme obrovské neuronové sítě založené na architektuře transformátorů. Fungují podobně, jako když se chytrá klávesnice ve vašem mobilním telefonu snaží předpovídat další slovo, které napíšete. Jen jsou nesrovnatelně větší a uzpůsobené generování povídek prakticky jakéhokoliv žánru,“ popsal proces vzniku povídek.

Povídky vznikly i díky práci filozofky a pedagožky Dity Malečkové. „Neuronová síť je pro mě průzkumníkem v prostoru jazyka; nástrojem, díky kterému zkoumáme nejen možnosti literatury budoucnosti, ale také fungování způsobu, jakým my lidé hledáme smysl informací, jak spřádáme příběhy z cloudů informací,“ vysvětlila Malečková.

Svůj hlas propůjčili povídkám Digitálního spisovatele známí čeští herci Matěj Hádek, Tereza Hofová, Jan Cina, Petra Bučková a Filip Kaňkovský. 

„Jsem moc ráda, že se nám podařilo pro tak experimentální projekt získat výrazné herecké osobnosti. Myslím, že spojení textů vygenerovaných umělou inteligencí se skvělými hereckými výkony vedlo k opravdu dobrému výsledku, který určitě stojí za poslech,“ uvedla šéfproducentka mujRozhlas Anna Vošalíková.

Projekt Digitální spisovatel je možné poslechnout exkluzivně na audioportálu mujRozhlas.cz.


Share on Myspace