Finále soutěže o nejlepší dětskou audioknihu minulého školního roku Ceny Bystrouška 2020 se blíží. Z celkem 23 dětských titulů, které vydavatelé do soutěže přihlásili, teď vybírají členové Divadla Vydýcháno ZUŠ Liberec ty nejlepší. Výsledky budou známy už na konci září.

Specialitou soutěže pořádané každoročně Asociací vydavatelů audioknih ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku je, že vítěze jednotlivých kategorií vybírá odborná dětská porota složená ze žáků základních uměleckých škol. Letošní novinkou je jmenování čestného patrona soutěže, jímž se stal Matouš Ruml. V minulých dnech se tento herec a úspěšný interpret audioknih vypravil do Liberce, aby se osobně setkal s porotci soutěže. Ve zkušebně divadla, kde se pravidelně pod vedením pedagožky literárně dramatického oboru Libuše Vrtiškové Hájkové připravují, uspořádal se začínajícími herci besedu o specifikách práce ve studiu při načítání audioknih a také se s nimi zúčastnil několika společných hereckých cvičení.

 Obliba a význam dětských audioknih významně roste, zejména v souvislosti s rozšířením chytrých telefonů a notebooků mezi školáky. Podle evropských statistik se nejlépe dětským audioknihám daří ve Skandinávii, kde jejich prodej dosahuje již téměř polovinu celkového trhu dětské literatury. V České republice je to podle údajů Asociace vydavatelů audioknih přibližně 17 procent.

S výsledky letošních Cen Bystrouška se veřejnost seznámí v živém vysílání pořadu Českého rozhlasu Dvojka Tobogan v sobotu 17. října 2020.


Share on Myspace