V roce 1989 začala režisérka Helena Třeštíková sledovat pro svůj dokument Sestřičky několik studentek zdravotnické školy v Praze. Dvě z nich, Karolínu a Ester, doprovázela kamera i nadále. A to i přesto, že se jedna začala věnovat trhu s realitami a druhá se stala úspěšnou televizní moderátorkou. Třicet let ze života dvou optimistických a aktivních žen mapují dokumentární snímky nazvané Karolína a Ester, které uvede ČT2.

„V době mých studií na FAMU jsem v létě pracovala jako sanitářka v nemocnici. Byla jsem na nově zřízeném oddělení těžkých popálenin, kam se mnou nastoupilo několik sestřiček – čerstvých absolventek střední zdravotní školy. Zaujal mě život mladých dívek, jež se ve své práci setkávají s velmi vyhrocenými situacemi – bolestí, strachem, beznadějí – a musí se s tím nějak vyrovnávat. Ta práce v nemocnici pro mě znamenala strašně zajímavou zkušenost, kterou jsem se rozhodla někdy v budoucnosti zpracovat,“ popisuje režisérka Helena Třeštíková, jak se v roce 1989 dostala k jednomu z témat, na kterém začala pracovat po úspěchu Manželských etud. Sestřičky měly nakonec premiéru v roce 2001, kdy je Česká televize uvedla v rámci projektu Ženy na přelomu tisíciletí.

Z pěti studentek, jež šly po maturitě vlastní cestou, často mimo zdravotnictví, nakonec televizní štáb nepřestal navštěvovat dvě. „Na začátku mi bylo šestnáct let a přišlo mi zajímavé něco natáčet,“ říká protagonistka Karolína Sýkorová-Trojanová. „Pokračovala jsem proto, že jsme se s Helenou spřátelily i mimo kameru a také proto, že si jí velmi vážím, mám ji moc ráda. A kdy se vám v životě stane, že vám někdo báječný udělá z vlastního života dokument?“ doplňuje realitní makléřka. Čas před kamerou si užívala i Ester Janečková: „Natáčení s Helenou bylo vždy velmi příjemné a spontánní. Je zajímavé mít možnost takové životní retrospektivy, rekapitulace. V něčem se to dá přirovnat k psychoterapii. Věděla jsem, že nemá cenu cokoliv skrývat, že je při takovém natáčení potřeba naprostá otevřenost.“

Zatímco záběry do roku 2000 byly součástí zmiňovaného dokumentu Sestřičky, nový materiál z období posledních dvaceti let nikdo neviděl. Jak Ester Křížková – Janečková, tak Karolína Sýkorová-Trojanová svěřovaly kameře velmi otevřeně své zážitky a události svého života. Výjimkou nejsou ani zpovědi ze ztráty bližních, nabouraných a nefungujících vztahů nebo pracovních neúspěchů.

Oba dokumenty uvede Česká televize v premiéře v úterý 5. a 12. ledna od 20:55 hodin na programu ČT2.


Share on Myspace