Americký herec Woody Harrelson, který má na svém kontě kromě tří nominací na Oscary i několik nominací na Zlaté globy nebo cenu BAFTA, přijede do Prahy na Mezinárodní filmový festival Praha společně s Orenem Movermanem snímek Policejní divize Rampart (2011).

Festival ocení cenou Kristián Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z rolí tohoto filmu Woody Harrelson. Právě tento americký herec, nominovaný na Oscara také za filmy Lid versus Larry Flynt nebo Tři billboardy kousek za Ebbingem, ho doprovodí na festival.

Febiofest představí celkem deset Movermanových snímků: režijní Posel (2009), Policejní divize Rampart (2011), Čas beznaděje (2014), Osudová večeře (2017), ale také filmy, na kterých se podílel jako producent či scenárista: Láska a odpuštění (2014, režie Bill Pohlad), Stanice 48 (2016, režie Udi Aloni), Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2017, režie Todd Haynes), Norman: Mírný vzestup a tragický pád stratéga z New Yorku (2017, režie Joseph Cedar), Skin/head (2018, režie Guy Nattiv) a Příběh (2018, režie Jennifer Fox). Oren Moverman je také scenáristou filmu Puzzle, který festival uvede v rámci sekce Culinary Cinema.

Svůj profil bude mít na Febifestu také japonský filmař Hirokazu Kore-edy , bude uvedeno celkem devět filmů, které natočil od roku 2004 do současnosti: vedle Zlatou palmou oceněných Zlodějů (2018) půjde o snímek Nikdo to neví (2004), kterým na sebe poprvé významně upozornil za hranicemi Japonska. Další bude film Jaký otec, takový syn (2013), za který v Cannes získal Cenu poroty. Svůj profil zakončí japonský mistr rodinných drobnokreseb úvodem předpremiéry svého nového snímku Pravda (2019), který se loni v Benátkách ucházel o Zlatého lva.

Cenu Kristián letos převezme také významný slovenský herec Milana Lasica a festival připomene jeho herecký výkon filmem Tři veteráni.

Febiofest se uskuteční od 19. do 27. března v Praze.


Share on Myspace