Jan Šrámek a Veronika Vlková se díky ilustracím pro knihu To je metro, čéče! dostali na prestižní výstavu, kterou organizuje mezinárodní veletrh dětských knih v Boloni. Mezi vybraných 76 osobností se dostali jako jediní Češi. Porota vybírala z 2574 výtvarníků ze 66 zemí světa.

Knižní veletrh a festival se koná v Boloni pravidelně od roku 1963 a patří k nejsledovanějším událostem knižního světa. Jeho součástí je výstava ilustrace, která z Itálie putuje po celém světě. Mezi prvními destinacemi letošního ročníku budou Japonsko, Korea a Čína, katalog výstavy se navíc distribuuje celosvětově v anglické, čínské, italské, japonské a korejské verzi.

Kniha To je metro, čéče!, která vyšla loni u Nakladatelství Paseka, spojuje encyklopedické údaje o pražském metru s příběhem malého chlapce a jeho dědečka. Knížka mimo jiné ukazuje, jak vypadaly všechny soupravy metra, kolik kilometrů má která trasa, jak dlouhé jsou nástupiště, jakou rychlostí jezdí eskalátory nebo jak se čistí tunely.

Jan Šrámek obdivuje původní grafické zpracování informačního systému metra a dobový design stanic, práce na knize pro něj byla velmi osobní. „V rámci knihy jsem reflektoval nejen svoje zážitky a zkušenosti spojené s metrem, ale vůbec vztah k samotné Praze. Metro jsem vždycky chápal jako centrální nervový systém města,“ vysvětluje Šrámek. „Na Kačerově jsem občas chodil pozorovat, jak vyjíždějí soupravy metra nebo pracovní vozidla z depa. Linku C mám také nejraději,“ říká.

Ilustrace v knize vznikaly kombinovaným způsobem. Šrámkovy vektorové kresby vytvářené v počítače se propojují s akvarely, které tvoří Vlková. Stejným způsobem vznikly například také jejich ilustrace v knize Pražské vize.

Šrámka a Vlkovou vybrala pětičlenná porota, v níž zasedl také slavný italský ilustrátor, malíř a autor komiksů Lorenzo Mattotti. Dalšími členy byli francouzská nakladatelka Valérie Cussaguetová, ředitel Akademie výtvarných umění v Boloni Enrico Fornaroli, Britka Cathy Olmedillasová z nakladatelství Anorak a japonská nakladatelka Mačiko Wakacuki. Letošní ročník boloňského festivalu proběhne od 30. března do 2. dubna.


Share on Myspace