Severský filmový klub slaví malé výročí, již podesáté pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí. Letošní ročník festivalu Severský filmový podzim zavítá v průběhu listopadu a prosince do 22 českých a moravských kin a nabídne 24 snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy. Polovinu z nich uvede v České republice poprvé.

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční ve čtvrtek 14. listopadu v 18 hodin v pražském kině Lucerna. Bude spojeno s českou premiérou komorního dramatu Byl tady Saša, které popisuje příběh manželského páru, snícího o tom, že adoptuje dokonalou holčičku. Jak se ale dokáží postarat o dvanáctiletého vzdorovitého a problémového chlapce? Snímek uvedou sami tvůrci z Litvy – herečka Gabija Siurbytė a režisér Ernestas Jankauskas. Téma náhradní rodinné či ústavní péče prosakuje i do norské novinky Rosemari, dánského dramatu Experiment a dokumentu Cena za pól.

Zaostření na Litvu poukazuje také na road movie Přežít léto o cestě dvou pacientů do vzdálené psychiatrické nemocnice v doprovodu mladé psycholožky. Historické drama Emilia vypráví o talentované herečce, která zápasí s vlastními kostlivci ve skříni, na pozadí boje za svobodu v sověty utlačované Litvě v 70. létech.

Dánská režisérka Frederikke Aspöck představí komedii Falešně, která se promítala na MFF Karlovy Vary. Jde o absurdně humornou tragikomedii o odsouzeném zpronevěřiteli peněz, kterého osud vehnal do vězeňského pěveckého sboru. Dalším dánským filmem bude drama o sexu zdravotně znevýhodněných Neonové srdce s Victorií Carmen Sonne v hlavní roli.

Po pěti letech se vrací do Prahy producent Alexander Brøndsted a režisér Antonio Tublén. Po úspěchu originálního sci-fi LFO a psychologického thrilleru Neklid přináší švédskou černou drama-komedii s hororovými prvky ZOO. Vtipné pojetí zombie apokalypsy donutí utrápený mladý pár před rozvodem držet pospolu.

Islandu bude na festivalu zastoupen trýznivým portrétem závislosti Nech mě padnout. Drama bylo inspirováno skutečnými příběhy a rozhovory s drogově závislými. Kvalita snímku je podpořena účastí na řadě zahraničních festivalů včetně MFF v Torontu. Problematika závislostí výrazně ovlivňuje také švédské drama Zahradní ulice.

Novinkou v programu je zařazení arktických filmů, které jsou zároveň součástí Arktického festivalu. Nejvíce na sebe upozorňují snímky norského režiséra sámského původu Nilse Gaupa. Stopař je filmovým zpracováním starodávné pověsti o pomstě, lidské soudržnosti a boji o přežití. Film bude uveden v remasterované verzi. Nebude chybět ani legendární drama Vzpoura v Kautokeinu, ve kterém tvůrci hledají příčiny extrémního chování nejstaršího laponského etnika, které se vždy vyznačovalo mírumilovnou povahou.

Severský dokument letos nově cílí také na mladší publikum uvedením norského filmu Tresčí jazýčky, který měl úspěch i na MFF pro děti a mládež ve Zlíně. Expedice na konec světa okouzlí diváky dechberoucími záběry majestátních fjordů v severovýchodním Grónsku i jedinečným humorem. A Muž ze sněhové jeskyně nabízí pohled člověka, který již třicet let spokojeně žije v norských horách.

Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu


Share on Myspace