Živá hudba v ulicích, výborná nálada a peníze na dobrou věc – Police Symphony Orchestra koncem června vyrazí na BUSKING TOUR 2019.

Police Symphony Orchestra, soubor amatérských muzikantů z Police nad Metují, od 28. června do 5. července podnikne BUSKING TOUR. Celkem 55 mladých hudebníků a 10 členů podpůrného týmu se vydá na cestu s jasným cílem: Pořádně si zahrát, pobavit kolemjdoucí, oživit netradiční místa ve městech a „do klobouku“ vybrané peníze věnovat na dobročinné účely.

Repertoár téhle největší „pouliční kapely“ je multižánrový, tak aby si každý z posluchačů přišel na své – pop, rock, filmová hudba, jazz, klasika… V ulicích nebude chybět ani dlouholetý zpěvák PSO, herec Klicperova divadla v Hradci Králové Jan Sklenář.

Početný orchestr bude cestovat běžnými vlakovými spoji. První zastávkou bude 28. června Hradec Králové (Malé náměstí, 18:30). Za výtěžek nakoupíme ovocné stromy do Městských lesů Hradec Králové. Napomůžeme tak čistšímu ovzduší (každý strom se počítá), dodáme potravu pro lesní zvířata a včely budou moci na jaře opylovat květy stromu,“ upřesňuje zakladatelka PSO Petra Soukupová.

O den později následuje domovská Police nad Metují (29. června, Masarykovo náměstí, 20:30), vybrané peníze poputují na záchranné práce ve zdejším klášteře. V neděli 30. června živá muzika zpříjemní den návštěvníkům akce PICNIC – Den plný letních zážitků v plzeňském DEPO2015 (14:00 a 17:00). Dobrovolné příspěvky jsou tentokrát určeny pro Hospic Svatého Lazara, konkrétně na vybavení pokojů pacientů – vestavěné skříně a nové podlahy.

Rovnou na dva dny se BUSKING TOUR Police Symphony Orchestra 2019 zastaví v Praze. V pondělí 1. a v úterý 2. července orchestr zahraje v 14:30 na Hlavním nádraží a v 17:30 na náměstí Václava Havla (Piazzetta ND), aby peníze od kolemjdoucích posluchačů věnoval organizaci Siriri na podporu projektu Plešouni, který má novým pacientům na dětské onkologii dodat odvahu a připravit je na průběh léčby prostřednictvím animovaného seriálu známé výtvarnice Elišky Podzimkové.

Z Prahy PSO zamíří do Drážďan (3. července, Neumarkt, 15:00 a 19:00) a 4. července do Liberce (náměstí Dr. E. Beneše, 18:00). Liberečané na pouličních koncertech mohou přispět na výstavbu nového útulku spolku Šance zvířatům, který se stará především o zvířata z takzvaných množíren. Okružní cesta buskerů vyvrcholí 5. července na festivalu Rock For People v Hradci Králové (17:45, Runway).

Police Symphony Orchestra založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čtrnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány, Věry Vlčkové a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Všichni se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na honorář. Během devíti let odehráli přes 80 koncertů, včetně mnoha benefic. Podpořili opravu varhan v Polici nad Metují, koupili noty v Braillově písmu pro nevidomého trumpetistu Marka a od roku 2014 organizují benefiční koncerty pro Nadační fond Hospital Broumov.


Share on Myspace