Taťjana Medvecká a Ivan Trojan zvítězili ve 23. ročníku ankety Neviditelný herec, kterou pořádají Český rozhlas a Týdeník Rozhlas. Vyhlášení vítězů se uskutečnilo v sobotu 26. října.

Již posedmé zvítězila v anketě Neviditelný herec Taťjana Medvecká, která se tak stala nejúspěšnější herečkou v historii této soutěže. Letos ji posluchači ocenili za roli Marianne v rozhlasové adaptaci posledního filmu režiséra Ingmara Bergmana Sarabanda. Inscenace v režii Štěpána Pácla byla natočena v roce 2018 ke stému výročí Bergmanova narození.

V mužské kategorii zvítězil herec Ivan Trojan, a to za roli Švece v rozhlasové adaptaci divadelní hry Rudolfa Medka Plukovník Švec. Hra v režii Lukáše Hlavici měla na stanici Český rozhlas Vltava premiéru den před oslavami stého výročí Československé republiky. Posluchači ocenili Trojanův výkon v roli plukovníka, který legionářské službě v Rusku zasvětil svůj život.

Janě Strykové a Janu Hartlovi patří druhé místo, Zdence Procházkové a Miroslavu Táborskému pak místo třetí.

Jana Stryková zaujala rolí dcery slavné Marlene Dietrich v rozhlasové četbě knihy Moje matka Marlene Dietrich, kterou napsala Marie Riva coby osobitý portrét své matky. Rozhlasová četba této strhující knihy prozrazující mnohé ze soukromí slavné herečky získala zároveň Cenu čtenářů Týdeníku Rozhlas za nejoblíbenější rozhlasovou realizaci. Role Marlene Dietrich se zhostila Vilma Cibulková, režie se ujal Jakub Doubrava.

Jan Hartl získal druhé místo za svou roli svatého Vojtěcha v původní rozhlasové hře Pavla Molka Pokušení svatého Vojtěcha. Epizodu ze života českého biskupa natočil režisér Dimitrij Dudík a premiéru měla na stanici Český rozhlas Vltava v den výročí Vojtěchova svatořečení, tedy 23. dubna 2019. Třetí příčka patří herci Miroslavu Táborskému, který ztvárnil roli bývalého Vojtěchova žáka.

Třetí místo v ženské kategorii získala Zdenka Procházková za roli židovky Rozálie Lautmannové ve hře Obchod na korze. Za tutéž roli už letos herečka obdržela Cenu Thálie. Rozhlasové zpracování slavné stejnojmenné novely Ladislava Grosmana, podle níž vznikl i oscarový film, nastudoval režisér Petr Mančal.


Share on Myspace