Snímek Forman vs. Forman Heleny Třeštíkové vypráví režisérův příběh pomocí koláže z archivních materiálů a autobiografického vzpomínání, které namluvil Formanův syn Petr. Dokument uvede v premiéře ČT1 v sobotu 26. října ve 21.55 hodin.

Forman je zachycen jako tvůrce, jako člověk, filmař ověnčený Oscary a zároveň charismatická osobnost, která se nebojí pochybovat sama o sobě. Zkušenost s totalitním režimem mu dala do vínku téma konfliktu jedince s institucí, které úspěšně rozvíjel i ve svých amerických dramatech. Zároveň sám neúnavně hledal místo, kde by pocítil svobodu.

„Když jsme s kolegyněmi z České televize a z ARTE hledaly po Václavu Havlovi a Tomáši Baťovi dalšího českého rodáka, který by zaujal české, německé i francouzské diváky, říkaly jsme si, proč vlastně ještě nemáme společný snímek o Miloši Formanovi. Oslovily jsme ho a on měl jedinou podmínku, že film bude režírovat Helena Třeštíková. To jsme rády splnily a začaly chystat natáčení. Bohužel v jeho průběhu Miloš Forman zemřel. Film jsme dokončily za podpory jeho nejbližších a věříme, že by se mu líbil,“ říká kreativní producentka České televize Alena Müllerová.

Snímek mapuje Formanovu životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. „Miloš Forman je klíčovou postavou mého života. Odmalička jsem milovala filmy, žili jsme v centru Prahy a v okolí jsme měli deset kinosálů. Chodila jsem na všechny ty pohádky a socialistické snímky pro děti a mládež. Když mi bylo třináct, stal se zázrak. Viděla jsem Konkurs. Změnilo mi to svět. Najednou byl život na plátně stejný, jako život, jak jsem ho znala. Zmizel pocit, že filmy vyprávějí o jiném, lepším světě. Došlo mi, že film nemusí vytvářet iluzi, ale může vyjádřit pravdu o životě! To pro mě bylo klíčové poznání. Nebýt Miloše Formana, nikdy bych se nestala režisérkou,“ říká Helena Třeštíková.

Dokumentární snímek měl světovou premiéru festivalu v Cannes, českou letos ve Varech. Film vzniklý v česko-francouzské koprodukci se již objevil nebo v nejbližší době objeví na padesáti festivalech, nejnověji bude ke zhlédnutí v Denveru a na přehlídce IDFA v Amsterodamu.

 


Share on Myspace