Animovaná aplikace do tabletu Sen biskupa Karla, která provází zejména děti Arcidiecézním muzeem v Olomouci a zámkem v Kroměříži a snímek o aktivitách fotografa Jindřicha Štreita v 70. a 80. letech minulého století, kdy pořádal na Sovinci undergroundové výstavy nezávislé kultury, byly oceněny na konferenci AVICOM, což je multimediální odnož Mezinárodní rady muzeí (ICOM) sdružující více než 20 tisíc muzejních institucí z celého světa.

Ceny převzali zástupci Muzea umění Olomouc. Animace získala třetí místo v kategorii Interaktivní digitální média a film o známém fotografovi stejnou příčku mezi filmovými dokumenty.

„Ocenění, které jsme získali za aplikaci do tabletů je satisfakcí za tu obrovskou práci, kterou jsme s tím měli. Propojili jsme mnoho oborů od IT přes vzdělávání, výtvarné umění až po historii umění. Nikdo z nás neměl s počítačovou animací a dalšími technologiemi zkušenosti. O to více jsme rádi, že se nám to podařilo a že to ocenili odborníci i na mezinárodním fóru,“ říká vedoucí edukačního oddělení MUO Marek Šobáň, jehož kolegyně Hana Lamatová převzala cenu přímo v Šanghaji.

V nelidnatějším čínském městě se prosadil také film o Jindřichu Štreitovi, na němž se Muzeum umění Olomouc podílelo. „Pro mě je to až neuvěřitelné, že se nám podařilo uspět na celosvětové přehlídce muzeí a galerií. A vnímám to především jako velkou poctu pro to Jindru Štreita,“ zdůrazňuje Štěpánka Bieleszová, která cenu v Šanghaji přebírala.


Share on Myspace