Na festivalu LUSTR budou v září k vidění jak práce klasiků české ilustrativní tvorby, jako jsou Josef Váchal, Jiří Šalamoun nebo Květa Pacovská, ale také práce současných „divokých“ ilustrátorů mladé a střední generace – a to jak z Čech, tak ze zahraničí. Kromě toho festival opět připravuje také netematickou výstavní sekci Showcase mladých talentů, do které se mohou v rámci open callu do konce května hlásit autoři, kteří dosud na LUSTRU nevystavovali. V tuto chvíli právě probíhá open call na stránkách festivalu, zájemci se mohou hlásit do konce května.

První výstava letošního ročníku ponese název Divočáci – expresivní tendence v ilustraci. Kurátorky v rámci ní divákům představí svébytnou českou tradici expresivní ilustrace, kterou lze vystopovat do minulosti až k pracím samorosta, malíře a grafika Josefa Váchala. Nejsilnější vliv na českou ilustrátorskou scénu potom v tomto ohledu měla generace Jiřího Šalamouna a Květy Pacovské – výstava společně s nimi představí i neprávem opomíjená jména, jako jsou Jindřich Kovařík, Miloslav Jágr, Václav Kabát nebo Alois Mikulka, na jejichž divokost, okouzlení dětskou kresbou a zájem o nespoutanou linku, anatomii i perspektivu navazuje mnoho tvůrců dodnes. Ze současných ilustrátorů se představí například severočeský kreslíř a grafik Martin Raudenský, německý vizuální umělec Paul Waak nebo rakouská ilustrátorka a grafička Sarah Maria Schmidt. Výstavu doplní také výběr prací současných ilustrátorů z Japonska kurátorovaný v Čechách žijící autorkou Saki Matsumoto.

Další, dnes již tradiční, část výstavního programu ponese název Showcase mladých talentů. Tato volná přehlídka již po třetí přinese to nejlepší, co se urodilo v ateliérech mladých ilustrátorů a komiksových tvůrců za poslední rok. Festival chce prostřednictvím této sekce nabídnout právě to nejčerstvější z ilustrátorské scény, a také představit nová jména. Přehlídka bude opět rozdělena do dvou samostatných sekcí: komiks a volná ilustrace. Vystavující showcasu vybírá odborná porota na základě přihlášek, které je možné na webu festivalu podávat až do konce května. Podmínky pro podání přihlášky jsou tři: u výstavního projektu nesmí jít o čistě komerční tvorbu, přihlášený autor dosud na festivalu vystavoval a mělo by se jednat o práce vzniklé během posledního roku.

Festival připravuje rovněž doprovodný program sestávající z přednášek, workshopů, prezentací, živých komiksových čtení a diskusí s hosty festivalu. Těšit se můžete na osobní

setkání s ilustrátory, komiksovými kreslíři, nakladateli, scénáristy... a to jak v rámci praktických dílen pro děti i dospělé, tak na řadu přednášek a prezentací.

Autorem letošního vizuálního stylu je ilustrátor Jakub Bachorík, vítěz loňské ceny diváků LUSTRU, a grafička Alexandra Šliková. Webové stránky festivalu jsou www.lustrfestival.cz. Festival se uskuteční v Kampusu Hybernská v Praze od 22. do 28. září.


Share on Myspace