Český lev zná nominace za rok 2021, výsledky hlasování zveřejnila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Při 29. ročníku Českého lva Nejvíce jich získaly filmy Okupace a Zátopek, dobře si vedly také filmy Muž se zaječíma ušima, Atlas ptáků a Chyby. Již podruhé byly otevřeny další kategorie i pro televizní projekty a stejně tak podruhé soutěží samostatně animované a krátké filmy. Hned několik nominací tak získal animovaný film Moje slunce Mad a s velkým počtem nominací skončila také televizní minisérie Božena. V klání o sošku Českého lva v 19 statutárních kategoriích se v závěrečném hlasování utká celkem 25 titulů.

Shodně třináct nominací získaly životopisné drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka a debut režiséra Michala Nohejla Okupace, tragikomické drama z období normalizace. Jedenáct nominací získala fantaskní komedie Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima, film o spisovateli, jemuž náhlý sled událostí otočí život vzhůru nohama. Devíti nominacemi se může pochlubit Atlas ptáků, sonda do komplikovaných rodinných vztahů a světa komunikačních technologií, jehož režisérem je Olmo Omerzu. Osm nominací si vysloužily Chyby, romantické drama režiséra Jana Prušinovského o vyrovnávání se s vlastní minulostí. S pěti nominacemi nastupuje do závěrečného klání televizní cyklus režisérky Lenky Wimmerové Božena o první velké české spisovatelce Boženě Němcové a čtyři nominace získal mezinárodně ceněný animovaný film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, poeticky vyprávějící příběh Češky provdané do Kábulu.

V kategorii nejlepší celovečerní hraný film za rok 2021 jsou nominovány filmy: Atlas ptáků (producent Jiří Konečný), Chyby (producenti Ondřej Zima, Jan Prušinovský, Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská), Muž se zaječíma ušima (producenti Rudolf Biermann, Martin Šulík), Okupace (producenti Jan Hlavsa, Julie Žáčková) a Zátopek (producenti Kryštof Mucha, David Ondříček). Sošku Českého lva za nejlepší dokumentární film si mohou odnést autoři snímků Jednotka intenzivního života (režie Adéla Komrzý, producentka Pavla Janoušková Kubečková), Láska pod kapotou (režie Miro Remo, producenti Vít Janeček, Miro Remo), Nebe (režie Tomáš Etzler a Adéla Špaljová, producent Jan Macola), Nová šichta (režie Jindřich Andrš, producenti Augustina Micková, Miloš Lochman, Karel Chvojka) nebo Sny o toulavých kočkách (režie David Sís, producenti Vít Bělohradský, Kateřina Bělohradská).

Během nominační tiskové konference cen ČFTA byli 17. ledna vyhlášeni i vítězové nestatutárních cen Českého lva. Cena za nejlepší filmový plakát putovala do rukou Aleše Najbrta, Jakuba Spurného a Julie Vrabelové, autorů plakátu pro film Zátopek. David Ondříček si za stejný film odnesl i Cenu filmových fanoušků, kterou uděluje ČFTA ve spolupráci s filmovým portálem ČSFD.cz.

Sošku Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli si letos může odnést Alena Mihulová za film Atlas ptáků, Anna Kameníková za titulní roli v sérii Božena, Pavla Gajdošíková za film Chyby, Eliška Křenková za výkon ve filmu Marťanské lodě nebo Martha Issová za film Zátopek. V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli se na Českého lva mohou těšit: Eliška Křenková, tentokrát za roli ve filmu Atlas ptáků, Eva Hacurová za film Chyby, Denisa Barešová, která hrála v seriálu Kukačky, Zuzana Mauréry za roli ve snímku Muž se zaječíma ušima a Antonie Formanová za film Okupace.

V kategorii nejlepší herec v hlavní roli získali nominace Miroslav Donutil za film Atlas ptáků, Jan Jankovský za hlavní roli ve filmu Chyby, Miroslav Krobot za Muže se zaječíma ušima, Martin Pechlát za titulní roli ve filmu Okupace a Václav Neužil za životopisný snímek Zátopek. O Českého lva ve vedlejší roli za rok 2021 se utkají: Martin Pechlát s rolí ve filmu Atlas ptáků, Oldřich Kaiser, který hrál ve filmu Muž se zaječíma ušima, Otakar Brousek z filmu Okupace, Hynek Čermák, jenž zaujal v televizní minisérii Případ Roubal, a Robert Mikluš s rolí ve filmu Zátopek.

Českého lva za nejlepší režii obdrží některý z následujících tvůrců: Olmo Omerzu za Atlas ptáků, Jan Prušinovský za film Chyby, Martin Šulík za film Muž se zaječíma ušima, debutující Michal Nohejl za Okupaci nebo David Ondříček za Zátopka.

Známy jsou také nominace v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie. Sošku Českého lva tak mohou v březnu získat psychologické drama Amerikánka uváděné na platformě filmnazivo.cz (hlavní tvůrce a producent Viktor Tauš), minisérie Božena České televize (hlavní producent Michal Reitler, hlavní tvůrce Lenka Wimmerová) a Případ Roubal z produkce Voyo / TV Nova (hlavní producenti Pavel Berčík, Ondřej Zima, Michael Bütow, hlavní tvůrce Tereza Kopáčová). O Českého lva za nejlepší televizní seriál letos budou usilovat Kukačky (hlavní producenti Filip Bobiňski, Petr Šizling, Jan Lekeš, hlavní tvůrce Biser A. Arichtev), Ochránce (hlavní producent Michal Reitler, hlavní tvůrci Tereza Kopáčová, Tomáš Feřtek a Matěj Podzimek) a Zločiny Velké Prahy (hlavní producent Jan Lekeš, hlavní tvůrce Jaroslav Brabec), vše z produkce České televize.

Letos podruhé bude Český lev udělen samostatně v kategoriích animovaný a krátký film. Lví sošku za nejlepší animovaný film tak může získat Moje slunce Mad režisérky a výtvarnice Michaely Pavlátové, Myši patří do nebe režisérů a výtvarníků Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka a výtvarníka Jana Kurky nebo snímek Rudé boty režisérky a výtvarnice Anny Podskalské. Tři filmy se utkají v kategorii nejlepší krátký film: Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyenové, Poslední den patriarchátu Olma Omerzu a Příběh hrůzostrašné Eliz, režírovaný společně Eliškou Kováříkovou a Adamem Struhalou.

ČFTA vyhlásila také pětici nominací na nestatutární Cenu Magnesia za nejlepší studentský́ film, udělovanou ve spolupráci s Mattoni 1873 a Státním fondem kinematografie. Mohou ji získat filmaři na začátku své kariéry za krátké filmy Dřevo na příští zimu (režie Karel Šindelář), Ještě nespíš? (režie David Payne), Postup práce (režie Lun Sevnik) a snímek Milý tati (režie Diana Cam Van Nguyen), který získal nominaci i v kategorii nejlepší krátký film, a animovaný snímek Anny Podskalské Rudé boty, jenž také obsadil jednu z nominací v kategorii Nejlepší animovaný film.

 

29. ČESKÝ LEV – NOMINACE

 

NEJLEPŠÍ CELOVEČERNÍ HRANÝ FILM

Atlas ptáků – producent Jiří Konečný

Chyby – producenti Ondřej Zima, Jan Prušinovský, Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská

Muž se zaječíma ušima – producenti Rudolf Biermann, Martin Šulík

Okupace – producenti Jan Hlavsa, Julie Žáčková

Zátopek – producenti Kryštof Mucha, David Ondříček

 

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM

Jednotka intenzivního života – režie Adéla Komrzý – producentka Pavla Janoušková Kubečková
Láska pod kapotou – režie Miro Remo – producenti Vít Janeček, Miro Remo

Nebe – režie Tomáš Etzler, Adéla Špaljová – producent Jan Macola

Nová šichta – režie Jindřich Andrš – producenti Augustina Micková, Miloš Lochman, Karel Chvojka

Sny o toulavých kočkách – režie David Sís – producenti Vít Bělohradský, Kateřina Bělohradská

 

NEJLEPŠÍ REŽIE

Atlas ptáků – Olmo Omerzu

Chyby – Jan Prušinovský

Muž se zaječíma ušima – Martin Šulík

Okupace – Michal Nohejl

Zátopek – David Ondříček

 

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

Atlas ptáků – Alena Mihulová

Božena – Anna Kameníková

Chyby – Pavla Gajdošíková

Marťanské lodě – Eliška Křenková

Zátopek – Martha Issová

 

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI

Atlas ptáků – Miroslav Donutil

Chyby – Jan Jankovský

Muž se zaječíma ušima – Miroslav Krobot

Okupace – Martin Pechlát

Zátopek – Václav Neužil

 

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

Atlas ptáků – Eliška Křenková

Chyby – Eva Hacurová

Kukačky – Denisa Barešová

Muž se zaječíma ušima – Zuzana Mauréry

Okupace – Antonie Formanová

 

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

Atlas ptáků – Martin Pechlát

Muž se zaječíma ušima – Oldřich Kaiser

Okupace – Otakar Brousek

Případ Roubal – Hynek Čermák

Zátopek – Robert Mikluš

 

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

Chyby – Roman Vojkůvka

Moje slunce Mad – Ivan Arsenjev

Muž se zaječíma ušima – Marek Leščák, Martin Šulík

Okupace – Marek Šindelka, Vojtěch Mašek

Zátopek – David Ondříček, Alice Nellis, Jan P. Muchow

 

NEJLEPŠÍ KAMERA

Atlas ptáků – Lukáš Milota

Lidi krve – Jakub Halousek

Muž se zaječíma ušima – Martin Štrba

Okupace – Jan Baset Střítežský

Zátopek – Štěpán Kučera

 

NEJLEPŠÍ STŘIH

Atlas ptáků – Jana Vlčková

Chyby – Michal Böhm

Láska pod kapotou – Šimon Hájek

Okupace – Petr Turyna

Zátopek – Jarosław Kamiński

 

NEJLEPŠÍ ZVUK

Atlas ptáků – Pavel Rejholec, Viktor Ekrt

Moje slunce Mad – Jan Čeněk, Régis Diebold

Muž se zaječíma ušima – Pavel Rejholec, Viktor Ekrt

Okupace – Sandra Klouzová, David Titěra, Roman Sečkař

Zátopek – Pavel Rejholec, Jakub Čech

 

NEJLEPŠÍ HUDBA

Amerikánka – Petr Ostrouchov

Moje slunce Mad – Evgueni Galperine, Sacha Galperine

Myši patří do nebe – Krzysztof A. Janczak

Okupace – La Petite Sonja, Hank J. Manchini

Zátopek – Beata Hlavenková

 

NEJLEPŠÍ SCÉNOGRAFIE

Božena – Petr Kunc

Kryštof – Milan Býček

Muž se zaječíma ušima – František Lipták

Okupace – Tomáš Svoboda

Zátopek – Jan Vlasák

 

NEJLEPŠÍ KOSTÝMY

Božena – Katarína Štrbová Bieliková

Muž se zaječíma ušima – Katarína Hollá

Okupace – Josefina Bakošová

Zátopek – Kateřina Štefková

Zločiny Velké Prahy – Simona Rybáková

 

NEJLEPŠÍ MASKY 

Božena – Martin Valeš

Chyby – Jana Bílková

Muž se zaječíma ušima – Martin Jankovič, Katarína Horská

Okupace – Jana Dopitová

Zátopek – Jana Dopitová

 

 

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM NEBO MINISÉRIE

Amerikánka – hlavní producent Viktor Tauš – hlavní tvůrce Viktor Tauš

Božena – hlavní producent Michal Reitler – hlavní tvůrce Lenka Wimmerová

Případ Roubal – hlavní producenti Pavel Berčík, Ondřej Zima, Michael Bütow – hlavní tvůrce Tereza Kopáčová

 

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁL

Kukačky – hlavní producenti Filip Bobiňski, Petr Šizling, Jan Lekeš – hlavní tvůrce Biser A. Arichtev Ochránce – hlavní producent Michal Reitler – hlavní tvůrci Tereza Kopáčová, Tomáš Feřtek,
                  Matěj Podzimek

Zločiny Velké Prahy – hlavní producent Jan Lekeš – hlavní tvůrce Jaroslav Brabec

 

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM

Moje slunce Mad – režie, výtvarník Michaela Pavlátová – producenti Kateřina Černá, Petr Oukropec

Myši patří do nebe – režie Denisa Grimmová, Jan Bubeníček – producenti Vladimír Lhoták,

Alexandre Charlet – výtvarníci Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka

Rudé boty – režie, výtvarník Anna Podskalská – producentka Mária Môťovská

 

NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ FILM

Milý tati – režie Diana Cam Van Nguyen – producentka Karolína Davidová

Poslední den patriarchátu – režie Olmo Omerzu – producenti Rok Biček, Jiří Konečný

Příběh hrůzostrašné Eliz – režie Eliška Kováříková, Adam Struhala – producenti Barbora Skoumalová, Miloš Lochman

 

CENA MAGNESIA ZA NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ FILM – nestatutární cena

Dřevo na příští zimu – režie Karel Šindelář

Ještě nespíš? – režie David Payne

Milý tati – režie Diana Cam Van Nguyen

Postup práce – režie Lun Sevnik

Rudé boty – režie Anna Podskalská

 

PŘEHLED POČTŮ NOMINACÍ (ve statutárních kategoriích)

Okupace – 13 nominací

Zátopek – 13 nominací

Muž se zaječíma ušima – 11 nominací

Atlas ptáků – 9 nominací

Chyby – 8 nominací

Božena – 5 nominací

Moje slunce Mad – 4 nominace

Amerikánka – 2 nominace

Kukačky – 2 nominace

Láska pod kapotou – 2 nominace

Myši patří do nebe – 2 nominace

Případ Roubal – 2 nominace

Zločiny Velké Prahy – 2 nominace

Jednotka intenzivního života – 1 nominace

Kryštof – 1 nominace

Lidi krve – 1 nominace

Marťanské lodě – 1 nominace

Milý tati – 1 nominace

Nebe – 1 nominace

Nová šichta – 1 nominace

Ochránce – 1 nominace

Poslední den patriarchátu – 1 nominace

Příběh hrůzostrašné Eliz – 1 nominace

Rudé boty – 1 nominace

Sny o toulavých kočkách – 1 nominace

 

JIŽ UDĚLENÉ CENY

 

NEJLEPŠÍ FILMOVÝ PLAKÁT – nestatutární cena

Zátopek – Aleš Najbrt, Jakub Spurný, Julie Vrabelová – oceněný plakát

Atlas ptáků – Konstantinos Fragkoulis, Adéla Turková

Moje slunce Mad – Jan Poukar, Michaela Pavlátová

Okupace – Jindřich Hoch

Vlci na hranicích – Jan Němec

 

CENA FILMOVÝCH FANOUŠKŮ – nestatutární cena

Zátopek – David Ondříček (oceněný režisér)

 

Hlasování o nominacích ve všech kategoriích 29. ročníku ocenění Český lev probíhalo od 1. prosince 2021 do 9. ledna 2022. Celkem 184 akademiků vybíralo z 84 hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmů i televizních děl. Udílení cen se uskuteční v přímém přenosu České televize na ČT1 5. března od 20.10 hodin z pražského Rudolfina. Večerem diváky provede poprvé moderátor Jiří Havelka. Více informací na www.ceskylev.cz.

Ve spolupráci s DAFilms.cz připravuje ČFTA tradiční přehlídku nominovaných filmů aktuálního ročníku Českých lvů. Vybrané filmy bude možné zhlédnout on-line na DAFilms.cz. Od 21. února nabídne DAFilms.cz streamované moderované rozhovory s nominovanými tvůrci.


Share on Myspace