Přestože se Komorní scéna Aréna v době uzavření divadel vyhýbala on-line uvádění regulérních inscenací ze svého repertoáru, a místo toho se raději věnovala streamování pravidelně připravovaných inscenovaných čtení, rozhodla se učinit výjimku. V pátek 30. dubna tak bude možné zhlédnout Karpatský thriller, inscenaci slovenského režiséra Romana Poláka, kterou ostravská komorní scéna připravila v české premiéře.

Slovenské dokumentární drama Karpatský thriller vychází ze skutečné korupční kauzy z 90. let. Hlavní hrdince se dostane do rukou materiál odhalující korupci na těch nejvyšších místech státního aparátu. Když se pokusí se celou kauzu zveřejnit, narazí na špinavé praktiky nejmenované nadnárodní firmy, která se ji pokusí nejprve společensky zdiskreditovat a později i vydírat a zastrašovat. Částečně autobiografická hra novináře Eugena Gindla byla poprvé uvedena v Slovenském národním divadle v roce 2013 v režii tehdejšího šéfa činohry Romana Poláka a její přijetí bylo přinejmenším bouřlivé.

„Po premiéře se ozvali i zástupci finančních skupin, kteří byli pobouření tím, že inscenace vyzývá k agresivitě vůči bohatým. Z jejich kruhů se ozývaly hlasy, že moc v našem státě nemají finanční skupiny, ale právě divadelníci, když si něco takového můžou dovolit. Den po premiéře mi volal i ministr kultury, že o přestávce musel odejít z rodinných důvodů. Určitě ne proto, že by byl inscenací znechucen… I přesto poznamenal, že má raději mé inscenace ruské klasiky, než když se pokouším o politické divadlo,“ vzpomíná na premiérové ohlasy režisér Roman Polák.

„Když jsme začátkem roku 2020 nasadili Karpatský thriller mezi premiéry Roku ztrát a nálezů, mysleli jsme si, že bude promlouvat spíš všeobecně o ‚pocitu doby', naším cílem nikdy nebylo hru převádět na české poměry. Za poslední rok se však naše vlastní poměry nečekaně přiblížily těm, o kterých slovenské drama vypráví. Ačkoli samozřejmě preferujeme divadlo před plným sálem, doba nás dohnala k tomu, abychom se ‚pochlubili' tím, co o této době víme, on-line. Není to nijak radostné, ale už jsme to nemohli vydržet,“ objasňuje on-line uvedení Karpatského thrilleru dramaturg Arény Tomáš Vůjtek.

Karpatský thriller v režii Romana Poláka, scéně Andreje Ďuríka, kostýmech Kataríny Hollé a hudbě Vladimíra Šarišského je hořce zábavné politické divadlo, v němž je místo pro satiru i pro grotesku. V roli neohrožené investigativní novinářky Zuny se představí Zuzana Truplová, kterou tak diváci mohou v nové inscenaci vidět poprvé od návratu do Ostravy. Záznam Karpatského thrilleru bude možné bezplatně zhlédnout v pátek 30. dubna na YouTube kanále Komorní scény Aréna, a to od 18.30 hod. až do půlnoci.


Share on Myspace