Sedm českých filmových festivalů – Anifilm Liberec, MFF Praha Febiofest, Finále Plzeň, Jeden svět, Letní filmová škola Uherské Hradiště, MFDF Jihlava, Zlín Film Festival – se rozhodlo založit organizaci, jejímž prostřednictvím by mohly lépe a účinněji řešit dlouhodobé problémy filmových festivalů, které v posledním roce ještě zvýraznila pandemická situace v České republice. Asociace českých filmových festivalů (AČFF) je s možností přidruženého členství otevřena i dalším českým festivalům.

Zakladatelé asociace upozorňují, že už několik let narůstají problémy, jimž filmové festivaly čelí. „Rozevírání nůžek mezi stoupajícími náklady a stagnujícími příjmy nutily i organizátory akcí s dlouholetou tradicí a pevným diváckým zázemím pohybovat se na samé hranici udržitelnosti. Pandemie onemocnění COVID-19 a s ní související restriktivní opatření tento problém nejen zviditelnily, ale také výrazně zhoršily,“ zdůrazňují. 

Proto se organizátoři sedmi velkých filmových festivalů v České republice rozhodli založit organizaci, která bude platformou vzájemné spolupráce, a která bude hájit jejich zájmy při jednání s orgány státní správy, samosprávy a s mezinárodními vládními i nevládními institucemi. Otevřena je také novým formám společné kinodistribuce či rozvoji vzdělávání nejen na poli filmu, stejně jako spolupráci s dalšími festivaly.

„Založení AČFF je důležitý krok nejen k stabilizaci filmové festivalové scény v ČR. Jde o impuls pro otevření diskuse s ministerstvem kultury, Státním fondem kinematografie a s celou oblastí české audiovize,” říká za Letní filmovou školu Radana Korená, ředitelka festivalu. „Filmové festivaly jsou nedílnou součástí tohoto průmyslu, bez nich by tento distribuční okruh chyběl. Jsem ráda, že budeme tyto věci komunikovat jednotně, a věřím, že tato snaha povede k oživení kultury i v době post-covidové.”

„Je předčasné predikovat, jak bude česká kulturní scéna v době post-covidové vypadat, jedním z hlavních cílů asociace je ovšem zachovat filmové festivaly jako kulturní majáky, které přinesou všem svým divákům tolik potřebnou dávku umění, sdílených zážitků a společných diskusí na aktuální společenská i umělecká témata. A především úlevy, že to konečně bude možné,“ uvádějí zakladatelé AČFF.


Share on Myspace