Knihovny napříč ČR rozšiřují novou službu pro své čtenáře i širokou veřejnost. V on-line knihkupectví Kniha z knihovny si nyní kdokoliv může objednat nové knihy, které si bez nákladů na dopravu vyzvedne v místní knihovně.

Knihovna Antonína Marka v Turnově před dvěma lety spustila projekt Kniha z knihovny, který rozšiřuje služby jak pro registrované čtenáře, tak i pro ostatní návštěvníky. Služba umožní komukoli zakoupit novou knihu on-line a bez poštovného či balného si ji vyzvednout v místní knihovně.

„Naše knihovna cítila potřebu reagovat na aktuální trendy a hledala další možnosti jak poskytovat své služby napříč všemi čtenářskými skupinami. Službu Kniha z knihovny jsme spustili před dvěma lety. Tehdy nikdo netušil o COVID-19, který tuto službu udělal ještě aktuálnější,” uvedl Jaroslav Kříž, ředitel městské knihovny Antonína Marka v Turnově.

“Všichni čtenáři, ať už chodí či nechodí do knihovny, nakupují nové knihy čím dál častěji on-line a nechávají si je zasílat přes různé anonymní přepravce. Chtěli jsme všem čtenářům poskytnout alternativu a zprostředkovat jim osobní zkušenost s naší knihovnou, která umí nabídnout každému čtenáři vyšší přidanou hodnotu oproti přepravci. Jsme tu pro každého čtenáře a Kniha z knihovny je cesta, jak můžeme všem nabídnout naše služby.” dodává Kříž.

Po ročním pilotním provozu byla služba připravená na rozšíření do dalších knihoven. Knihu z knihovny nyní poskytuje přibližně 90 knihoven.

„Čtenáři reagovali velmi pozitivně, ocenili především fakt, že si knihu mohou vyzvednout ve své knihovně. Službu hodnotím jako velmi přínosnou ve smyslu rozšíření služeb, protože se objevily v knihovně nové tváře. A velmi mě potěšilo, že ji pozitivně hodnotí i vedení města,” říká Lucie Kostková, ředitelka Městské knihovny Hlučín.  

 


Share on Myspace