Tři rodiny hovínek. Jedna žije v zadku, druhá v suchém záchodku a třetí ve křoví. Jednoho dne se sejdou v podzemí brněnské kanalizace, odkud vyrazí na pouť za bílou porcelánovou WC mísou. Nikdo z nich přitom neví, jestli mísa, o které vyprávěl starý děda Hovnays, opravdu existuje… V 10 dílech animovaného loutkového seriálu promluví Bobays, Božena, Hugo, Kurt Puch a další aktéři dobrodružné cesty hlasy Jaroslava Duška, Martina Dejdara, Lucie Vondráčkové, Jana Rosáka, Pavla Lišky a dalších herců i neherců. Hudbou je doprovodí skupina Tři sestry.

Tvůrce animovaných filmů Cyril Podolský po Edovi, Hodanovi, Hubertovi a Ludvíkovi ze známého večerníčku Krysáci stvořil ještě o něco svéráznější hrdiny – Hovnaysovi. Jeho animovaný loutkový seriál Hovnays má vyprávět o „krásných duších ve škaredých tělech“

„Chystáme rodinný seriál večerníčkového formátu, pro děti i pro dospělé. Bude sice o hovínkách, ale bude něžný, přátelský a určitě hlavně vtipný. Lidé se obzvlášť dneska potřebují smát, dobrosrdečně bavit,“ říká Podolský a odpovídá i na otázku, proč právě hovínka. „Protože máme doma velké, ale i malé děti, vím, co je celý život provází: kakání! ´Jaký nám to udělal bobeček? To je ale krásné hovínko!´ Až časem se z toho pojmu v dospělosti stává pojem pejorativní. A to nesmyslně. Kdo nekaká, nežije!“

Loutkový seriál formátu večerníčku poprvé v historii vzniká v ryze soukromé produkci. Podílí se na něm část původního týmu Krysáků doplněného o nové tváře, například Ivo Hejcmana, režiséra populárních Králíků z klobouku, přičemž všichni pracují bez honoráře. Práce na Hovnaysových začala loni v létě, za tři měsíce byla hotová první animovaná videa. Termín dokončení závisí mimo jiné na množství peněz, které se podaří vybrat během aktuální crowdfundingové kampaně na portále Hithit.

Donátory mají přilákat odměny jako na jednodenní návštěva ateliéru pro celou rodinu, loutka vyrobená podle nich, kalendář či samolepky rodiny Hovnaysů, rodinná premiéra prvního dílu s tvůrci či předplatné MírPlay (divadlo Mír v Ostravě je partnerem rodiny Hovnaysů).

V plánu je také vytvoření anglické, německé a polské verze. A Hovnaysové už mají svůj web, Facebook, Instagram a kanál na YouTube.

 


Share on Myspace