Jako pocta všem, kteří pomáhají potřebným v nynější kovidové době, obléklo Muzeum umění Olomouc pohyblivou sochu Davida Černého do ochranné antikovidové kombinézy. Tento krok má nejen symbolický, ale samozřejmě i praktický význam – overal chrání sochu Lupiče před nepřízní počasí v nynějším zimním období, kdy není v provozu.

Oblek z netkané textilie má lepené švy a odolává částicím ve vzduchu i kapalným chemikáliím. „Měl by tedy bez problémů ochránit sochu před vnějšími vlivy počasí,“ říká zástupce ředitele MUO Michal Soukup s tím, že socha měří 210 centimetrů, a tak má kombinéza tu největší velikost XXXL. Zároveň ji bylo nutné přizpůsobit tvarům Lupiče zejména na rukávech a nohavicích a úpravy zabezpečit suchými zipy.

Sochu Lupiče, který se snaží utéct s plastikou Karla Nepraše v batohu, vytvořil výtvarník David Černý speciálně pro Muzeum umění Olomouc v roce 2017. Pachatel ručkuje po římse budovy osm metrů nad zemí a nadává, protože se nemůže dostat dolů. Za zmínku stojí, že hlas mu propůjčil zpěvák David Koller.

V provozu je socha jen v turistické sezoně od dubna do konce září, kdy se u ní zastavují desítky lidí a během tří let se stala sama o sobě turistickou atrakcí.


Share on Myspace