Slovensko-česko-rumunsko-irský film Ivana Ostrochovského snímek Služebníci vypráví příběh dvou mladých chlapců, kteří vstupují na začátku 80. let v Bratislavě do kněžského semináře, kde se setkávají s neutěšenými poměry v tehdejší kolaborující katolické církvi. Světovou premiéru si odbyl na festivalu Berlinale, do české distribuce vstoupí 15. října. Evropská filmová akademie mezitím Služebníky zařadila do širšího výběru kandidátů na Evropskou filmovou cenu.

V hlavních rolích studentů se představí Samuel Skyva a Samuel Polakovič ze Slovenska, děkana teologické fakulty ztvárnil slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli estébáka se objeví rumunský herec Vlad Ivanov, známý například z rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou na MFF v Cannes.

„Oslovilo nás téma kolaborace s mocí. Ivanův první film Koza měl skvělou vizuální stránku, ale jeho nový film Služebníci jde v tomto směru ještě mnohem dál. Způsobem vyprávění i celkovým zpracováním se tento snímek vymyká lokální produkci a je na úrovni špičkového evropského filmu,“ říká producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Služebníci jsou v pořadí druhým filmem režiséra Ivana Ostrochovského, jenž debutoval v roce 2015 snímkem Koza. Hlavní hrdinové Služebníků čelí tísnivé atmosféře v tehdejší katolické církvi, která prostřednictvím organizace Pacem In Terris kolaborovala s komunistickým režimem. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti. Na scénáři se vedle Ivana Ostrochovského a Marka Leščáka podílela i polská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, která je autorkou scénáře k oscarovému filmu Ida.

Za Českou republiku na Služebnících spolupracovali producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec ze společnosti Negativ, střihač Jan Daňhel, kostýmní výtvarnice Katarína Hollá a filmovým maskérem byl Lukáš Král. Film se natáčel i v České republice, mimo jiné například v klášteře Plasy.

 


Share on Myspace