Co má společného český secesní malíř s japonským komiksem? Monumentální výstava, která od července 2019 do listopadu 2020 procestuje Japonsko, ukazuje, že je to více, než by se mohlo zdát.

Český secesní malíř a grafik Alfons Mucha (1860–1939) svým nezaměnitelným výrazem definoval celou éru – koncem 19. století proslavil spoluprací se Sarah Bernhardt a stal se průkopníkem nového vizuálního stylu. Celou šíři jeho vlivu na umělce posledních více než sta let ukazuje rozsáhlá putovní výstava s názvem TIMELESS MUCHA: MUCHA TO MANGA – THE MAGIC OF LINE.

Mucha a manga (srovnání). Výstava TIMELESS MUCHA: MUCHA TO MANGA – THE MAGIC OF LINEVýstava, pořádaná organizací Mucha Foundation, ukazuje řadu Muchových děl, od velmi raných výtvorů přes grafiky z jeho mládí po nejslavnější plakáty, které z něj udělaly mezinárodní hvězdu, ale také zcela spektrum prací umělců celého uplynulého století, v nichž je patrný Muchův vliv.

Kulturní výměna mezi českým a japonským výtvarným uměním probíhá a neustále se rozvíjí už od otevření Japonska západnímu světu v roce 1853 – Mucha sám se inspiroval plochami a květinovými motivy tradičního japonského umění, ovlivnil tím západní secesní styl, a ten se potom odrazil zpět do Japonska.

Vedle sebe se tak ocitají japonské ilustrace z období Meidži (konce 19. a začátku 20. století), kde už je patrná osobitá interpretace Muchova vidění, a mnohem pozdější projevy – Muchu pro sebe znovuobjevili například autoři vizuálního stylu psychedelických rockových kapel 60. a 70. let 20. století. Celkem 250 děl mapuje vývoj rozmanitých muchovských interpretací od konce 19. století dodnes.

Asi neexistují univerzálnější symboly moderní japonské kultury než manga a anime Málokdo si tyto výsostně japonské formy umění ale spojí s českým secesním výtvarníkem. Výstava ovšem ukazuje Muchův mnoho desetiletí trvající vliv na celé generace tvůrců japonských komiksů: ti se jím inspirují už od 70. let minulého století.

Od července do konce září tohoto roku je výstava k vidění ve slavném kulturním centru Bunkamura v Tokiu. Odtud se postupně přesune do Kjóta a dalších měst, turné skončí ve městě Macumoto nedaleko Nagana. Další informace o výstavě a místech konání najdete například na webu Českých center či Mucha Foundation.


Share on Myspace