Národní galerie Praha uskuteční dlouho očekávanou výstavu Rembrandt: Portrét člověka, která své zahájení posunula z jara na 25. září. Představí více než 110 děl z významných tuzemských i zahraničních institucí a soukromých sbírek, také jedinou Rembrandtovu malbu na našem území Učenec ve studovně, který je nyní vystaven v expozici Staří mistři ve Schwarzenberském paláci.

Ústředním dílem výstavy bude portrét Učence ve studovně ze sbírek Národní galerie Praha z roku 1634, tedy z období pro Rembrandta naplněného úspěchem jak v profesním, tak v soukromém životě. Portrét však nezobrazuje jen fyzickou podobu neznámého muže. Rembrandtovi se v něm mistrně podařilo zachytit dramatický duchovní život portrétovaného starce a díky výrazu tváře tak vyprávět bohatý příběh, čímž samotnou malbu staví na úroveň malby historické. I přesto však v sobě toto výjimečné dílo skrývá do dnešní doby více otázek než odpovědí.

„Výstava se tak s pomocí dalších Rembrandtových děl, i s pomocí prací jeho současníků i následovníků (Jan Lievens, Gerrit Dou, Ferdinand Bol, Govaert Flinck či Christopher Paudiss) pokusí přiblížit vnitřní život zachycený ve výrazu portrétovaného, ať už jím byl neznámý člověk či Rembrandt sám,“ říká kurátorka Lucie Němečková.

Poznání Rembrandtovy tvorby nikdy nemůže být úplné bez grafiky a kresby, jelikož zejména grafice se Rembrandt věnoval se stejnou intenzitou a invencí jako malbě, a právě proto je pracím na papíře věnována stejná pozornost jako plátnům. Epilog výstavy potom nabídne moderní pochopení Rembrandtova díla v tvorbě předních současných umělců. Jejich autorská intepretace pražského Učence ve studovně ukazuje, že Rembrandtovo dílo je i více než tři sta padesát let po umělcově smrti stále zdrojem inspirace.

Z důvodu aktuální situace a vzhledem k opatřením provázejícím prevenci šíření pandemie koronaviru nebylo možné výstavu otevřít v původně plánovaném termínu. I když vzhledem ke změně termínu není možné do Prahy přivézt některá původně zamýšlená díla, návštěvník nebude o nic ochuzen. Podařilo se totiž zajistit jiná, stejně výjimečná díla ze světových sbírek.

Výstava proběhne v paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Pro veřejnost bude otevřena 25. září a potrvá do 31. ledna 2021. Doplní ji reprezentativní katalog a veřejné a vzdělávací programy.


Share on Myspace