Prostřednictvím mobilní aplikace můžete nově spatřit při návštěvě Braunova Betléma u Kuksu na Trutnovsku jeho původní podobu z 18. století. Naskenovaná data zároveň poslouží pro uchování památky do budoucna.

„Jsme vůbec prvním krajem v České republice, který projekt památkových prohlídek s využitím rozšířené reality využívá. Turisté mohou díky tomu cestovat časem v barokním areálu Kuksu, archeoparku ve Všestarech a nově také nahlédnou pod pokličku minulosti Braunovu betlému. Vzhledem k tomu, že se stav tohoto historického monumentu časem zhoršuje, je pro nás důležitým bonusem, že naskenovaná data pro vývoj aplikace poslouží pro uchování památky pro budoucí generace,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Aplikace Visit.More prostřednictvím chytrého mobilního zařízení zobrazuje podobu barokní sousoší z doby jeho vzniku. Uživatel se v ní dočte informace o jeho minulosti i o samotném autorovi – sochaři Bernardu Braunovi.

„Rozhodli jsme se aplikaci rozšířit a navázat tak na barokní hospitál, který je spolu s Braunovým betlémem turistickou atraktivitou našeho regionu. Finalizujeme také rozšířenou realitu hradu Potštejn a interiér Kostela svatého Vojtěcha v Broumově. Těší mě, že je o aplikaci zájem – od září loňského roku si ji stáhlo přes tři tisíce lidí,“ uvádí radní pro oblast cestovního ruchu a regionálního rozvoje Pavel Hečko.

Autorem aplikace je společnost More.is.More, která se specializuje na výrobu fotorealistického obsahu pro virtuální a rozšířenou realitu. „Je určena pro všechny majitele chytrých telefonů a dalších zařízení podporujících operační systémy Android a iOS. Stáhnete si aplikaci na AppStoru nebo Google Play a pak už jen procházíte památku a přes fotoaparát vašeho mobilního telefonu či tabletu vidíte digitální rekonstrukci celého objektu Braunova betlému od roku 1732,“ popisuje Jiří Forejt, výkonný ředitel společnosti More.is.More. Aplikace je dostupná v několika světových jazycích a částečně tak nahrazuje tištěné brožury.

Braunův betlém je sochařské dílo z období baroka z 18. století. Jedná se o skupinu soch a reliéfů vytvořených proslulým barokním umělcem Matyášem Bernardem Braunem. V roce 2001 byl betlém vyhlášen národní kulturní památkou a zařazen na indikativní seznam dědictví UNESCO.


Share on Myspace