Fungoval roku 1620 na Bílé hoře lyžařský vlek? Jak dopadla play off pro české stavy? Proč přišel 21 českým pánům marketingový dotazník od Mydlářů stran velikosti jejich límečků? To a mnoho jiného napoví, objasní a připomene výstava, kterou na prázdniny u příležitosti 400 let od bitvy na Bílé hoře připravila Galerie Villa Pellé.

Pod názvem Slavné české bitvy – výstava nejen k výročí bitvy na Bílé hoře se od 10. července až do 23. srpna představí v Malé galerii Villy Pellé známý neznámý umělec Jaz, který ukáže ve zcela nových velkoformátových dílech, jaké místo zaujímají velké a slavné české bitvy v Opráscích sčeskí historije. Bojovníci slavných českých bitev a stateční vojáci opět zaujmou své pozice, ale tentokrát pouze na papíře.

Diváci se tak mohou těšit na salvy vtipu a ostří Jazovy češtiny. Kromě obligátního Zmikunda jsou kreativními spolupracovníky Jaze tentokrát i architekti ze studia Robust Architects, kteří připravili hravé instalace umožňující malým i velkým návštěvníkům aktivně vstoupit do některých momentů české historie.

„Rozhodnutí ke spolupráci s autorem, který si říká Jaz, není náhodné. Oslovili jsme jej s myšlenkou uspořádání výstavy v Malé galerii Villa Pellé pro jeho komiksové Opráski sčeskí historije, které skýtají potenciál nejen ve vtipu, ale i v šíření povědomí o české historii,“ říká ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

„Je to pro nás logické pokračování programové linie, v níž chceme představit nejzajímavější naše i zahraniční kreslíře a ilustrátory. Jaz se tak právem přiřadí k Vendule Chalánkové nebo Renátě Fučíkové, ale i k legendám, jakými jsou Jiří Šalamoun, Jiří Šlitr nebo Jean-Jacques Sempé,“ dodává.

Jazovy Opráski sčeskí historije jsou komiks oplývající vycizelovanou hrou s češtinou, která na první dojem působí jako brutální soustava překlepů   hrubých chyb. Tento pocit však záhy zmizí a vyloupne se detailně promyšlený koncept. Zdánlivě podivné příběhy jsou dílem autora, který zůstává v anonymitě, ale není amatér. Hravé a vtipné dílo je však postaveno na kvalitním odborném fundamentu.

Opráski sčeskí historije se objevily poprvé v roce 2012 a staly se záhy fenoménem s početnou fanouškovskou základnou a několika knižními vydáními. S Jazovými pracemi se můžeme potkat i jinde, například v expozicích Národního muzea.


Share on Myspace