Letos se měl uskutečnit již 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Pořadatelé ale uvedli, že „s ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci“ přesouvají jeho konání na 2. až 10. července 2021.

Pořadatelé festivalu původně zvažovali přesunout jeho konání na pozdější letošní termín. Vzhledem k tomu, že se situace stále mění, však dospěli k závěru, že konání letošního ročníku karlovarského festivalu v jiném čase či rozsahu by s sebou stále neslo zdravotní rizika a omezení, která by bylo z organizačního hlediska velmi těžké zajistit.

Vzhledem k tomu, že plán uvolňování opatření vlády počítá s otevřením kin pro daný počet návštěvníků od 8. června, rozhodli se připravit speciální verzi tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která v původním festivalovém termínu (3. až 11. července 2020) nabídne divákům kin po celé České republice výběr snímků, které podle nich stojí za to vidět.

„Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.


Share on Myspace