Na rozdíl od Facebooku, Twitteru a Instagramu není Reddit zrovna široce rozšířenou sociální platformou. Dokonce jej asi většina čtenářů tohoto blogu ani znát nebude; Čechů je tam málo, maličko. Server je orientován na textové příspěvky a jednotlivá fóra (subreddity) jsou poměrně autonomní, i když ne natolik, aby na ně občas nedopadlo kladivo shůry.

Včera ráno jsem si zapnul jejich mobilní aplikaci a šel se podívat na fórum r/ukpolitics, kam často chodím sbírat drby, protože tam diskutuje větší množství politicky aktivních Britů (včetně členů stran) a člověk se dostane k leckterým zajímavým informacím s předstihem. Samozřejmě, jako všechny sociální sítě, i tady to musíte brát s rezervou a nevěřit všemu, co se tam plácne. Ale časem zjistíte, kdo si vymýšlí a kdo je vcelku spolehlivý. Jako předběžné upozornění na problémy, které vevnitř britského politického systému teprve zrají, je to vynikající zdroj.

Ejhle, vyskočilo na mě upozornění, že příslušné fórum je privátní a nesmím tam jako anonym ani číst. Technická chyba, říkal jsem si. Ach, kdeže. Nic takového.

Fórum bylo skutečně dočasně znepřístupněno, ale úmyslně. Na Redditu totiž propukla mazací křeč. Začala tím, že někdo nasdílel článek ze Spectatoru o jisté paní jménem Aimee Challenor, která je v současné době zaměstnankyní právě v Redditu.

Šlo o to, že Challenorovou, jež patří mezi známé transgender aktivisty, vyhodili během roku 2019 ze dvou britských stran (Zelených a Lib. Dem.) za to, že při své kampani za Zelené zaměstnávala pod falešným křestním jménem jako pomocníka a fotografa svého otce, tou dobou už obžalovaného a následně odsouzeného pedofila. Její otec vyfasoval 22 let vězení mimo jiné za mučení a znásilnění desetileté holčičky, ke kterému si zřídil na půdě svého domku jakousi improvizovanou mučírnu. Aimee Challenor tvrdí, že i když v domku také bydlela, o žádné mučírně na půdě nevěděla, a že její pobyt v domě nebyl nepřetržitý. Podle toho, že je na svobodě, lze soudit, že jí nikdo nedokázal opak.

Samozřejmě se můžeme neshodnout na tom, jestli ona rozhodnutí Zelených a Liberálních demokratů vyhodit Challenorovou byla cancel culture nebo ne. Nicméně ve vnitřnostech Redditu se semlelo něco záhadného a z fóra r/ukpolitics nejenže zmizel odkaz na samotný článek, ale zablokován byl i účet uživatele, který článek nasdílel. Jako by proti němu zasáhli ti nejvyšší administrátoři, dost možná i Aimee Challenor samotná – to se jen tak nedozvíme.

Jak to začasté bývá, pokus o zamáznutí nežádoucí reality hrubou silou se vymstil. Zbylí moderátoři UKPolitics znepřístupnili svoje fórum a vyzvali uživatele, ať nezmiňují určitého člověka jménem, a to pro jistotu ani v soukromých zprávách. Informace o tom, že Reddit se snaží potlačit šíření negativních zpráv o své zaměstnankyni, se explozivně rozšířila do jiných koutů serveru, jakož i mimo něj. K protestu se přidaly desítky dalších fór. (Viz třeba: zde, zde, zde, zde.)

Tváří v tvář takovému skandálu byl Reddit nucen zaveslovat zpět a ohlásit, že šlo o „chybu systémů“; účet uživatele, který článek nasdílel, byl zase odblokován. Řadoví moderátoři tomuto vysvětlení samozřejmě nevěří ani zbla (viz diskuse tamtéž). Nicméně jedním důsledkem celé věci je to, že minimálně desítky tisíc lidí, kteří ještě včera neznali jméno Aimee Challenor, jej nyní znají – i s kontextem.

To není novinka. Víte, jak se tomu říká? Efekt Streisandové. Je pojmenovaný podle slavné zpěvačky, která se roku 2003 pokusila zakázat šíření fotografie svého sídla v Malibu. Její dům byl vyfocen v rámci studie eroze kalifornského pobřeží. V době, kdy Streisandová zažalovala fotografa Kennetha Adelmana o padesát milionů dolarů za narušení soukromí, si tu fotku prohlédlo pouhých šest lidí, z toho dva byli Streisandové právníci.

Ale v okamžiku, kdy vyšlo najevo, že Streisandová chce její šíření zakázat, se na stránky s fotkou přivalilo dalších 420 tisíc zvědavců…

 

Převzato s laskavým svolením autora z jeho webu, na kterém kromě tohoto článku najdete další texty o politice a společnosti. Knihy Mariana Kechlibara si můžete objednat ZDE.


Share on Myspace