Pozornost veřejnosti je zahlcena koronavirem a toho využívají parazité všeho druhu. Přestože Praha deklaruje, že omezuje vizuální smog, uzavírá nové a nové smlouvy na pronájem městských pozemků pro billboardy. Nyní starosta Prahy 7 Jan Čižinský uzavřel s billboardáři hned čtyři, pro radnici krajně nevýhodné smlouvy. Kverulant.org si to nedovede vysvětlit jinak než korupcí, a proto 10. prosince podal na vedení radnice Prahy 7 trestní oznámení.
Všechny smlouvy byly uzavřeny se souhlasem magistrátu a na dobu neurčitou. První nájemní smlouva je pozemek u ulice Bubenská, za roční nájemné 160 444 KčDruhá smlouva na pozemek u ulice Argentinská, za roční nájemné 204 372 Kč. A třetí je dokonce na pronájem pozemku pro výstavbu nového billboardu u ulice Vrbenského. Tam je roční nájemné stanoveno dokonce na pouhých 76 tisíc korun. Přitom roční příjem z pronájmu je minimálně čtyřnásobně vyšší. Příjem z oboustranného billboardu umístěného na jednom z nelukrativnějších míst v celé republice se pohybuje kolem částky 850 tisíc korun. Kverulant si tyto hrubé nepoměry nedokáže vysvětlit jinak než korupcí. Navíc všechny tyto smlouvy lze vypovědět nejdříve po pěti letech a ještě s roční výpovědní lhůtou.

Ne dosti na tom, Praha 7 již dvakrát vyhrála nad billboardáři soud o odstranění billboardu na křižovatce ulic Komunardů a Jateční. Přestože Obvodní soud pro Prahu 7 již dvakrát uložil billboardářům povinnost předmětný billboard odstranit, uzavřela s nimi radnice dohodu, ve které se zavazuje v soudním sporu proti billboardářům již nepokračovat. Podle této smlouvy budou moci billboardáři tento billboard provozovat až do konce roku 2021. Kverulant za tímto postupem opět vidí především korupci.  

Kverulant se svými zjištěními konfrontoval vedení radnice Prahy 7. Kroky radnice v rozhovoru s ředitelem Kverulanta Vojtěchem Razimou přišel obhajovat místostarosta Kamil Vavřinec Mareš. Zde je videozáznam tohoto rozhovoru. Dle Kverulantova názoru místostarosta postup radnice naprosto nevysvětlil, a proto Kverulant na vedení radnice podal trestní oznámení.

 

Autor je ředitelem a zakladatelem obecně prospěšné společnosti Kverulant.org.


Share on Myspace