Ministerstvo vnitra nakupuje předražené a zastaralé vysílačky téměř za miliardu. Cílem Kverulanta je tento tunel zastavit, a proto 6. května podal stížnost k antimonopolnímu úřadu.

Ministerstvo vnitra se už v roce 2019 chystalo nakoupit v tendru s jediným dodavatelem a v utajeném režimu vysílačky za 4,4 miliardy korun. Dodavatelem měl být Pramacom Prague, s.r.o., a vysílačky měly pracovat v zastaralé síti Tetrapol. Kverulant.org ověřil, kolik by stála náhrada za technologii TETRA, kterou používají západní státy. Cena nového systému včetně koncových terminálů, tedy vysílaček, by byla téměř poloviční.

Kverulant.org proti čtyř miliardovému tunelu opakovaně protestoval. I jeho protesty vedly k tomu, že vnitro zakázku zlevnilo na 0,8 miliardy korun, ale pokušení pustit eráru žilou byla velká. Oznámení o zahájení zadávacího řízení bylo uveřejněno zakázek počátkem června 2019. Koncová zařízení radiokomunikační technologie Tetrapol mají na světě jediného výrobce, francouzský Airbus DS SLC, který má v České republice jen výhradního prodejce, a to Pramacom Prague. Do výběrového řízení se tak dle očekávání a předpokladů mohl přihlásit, a také přihlásil, pouze jediný zájemce, a to právě Pramacom Prague. A ten také s nabídkovou cenou ve výši 798 324 241 Kč vyhrál.

Pokud by vnitro řádně soutěžilo dodavatele vysílaček, byla by cena pravděpodobně nižší než poloviční. Všechno by bylo nové se zárukou, místo toho se erár chystal draze „modernizovat“ technologii, která se už léta nevyvíjí. Velký problém současné zastaralé technologie je udržení provozu v případě rozsáhlého výpadku proudu. Základnové stanice mají tak velkou spotřebu, že záložní baterie je udrží v provozu pouze několik hodin. Drahé udržování nynější zastaralé vysílačkové technologie Tetrapol při životě kritizovaly i společnosti Nordic Telecom a O2.

Kverulant se s tímto drzým tunelování státního rozpočtu za účasti vrcholných politiků odmítá smířit, a proto 6. května podal stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Soukromá firma Pramacom Prague, spol. s r.o., to se státem zřejmě umí velmi dobře. I bez předmětné smlouvy s vnitrem uzavřel Pramacom Prague od roku 2016 s různými veřejnými institucemi 284 smluv za více než jednu miliardu korun. Když uvážíme, že čtyři procenta smluv mají skrytou cenu, bude konečný součet ještě vyšší. Navíc 22 smluv za 820 milionů korun obsahuje vážné nedostatky z hlediska zákona o zadávání veřejných zakázek.

Kverulant již má se zastavením vysílačkových tunelů zkušenosti. V roce 2017 vypsalo Generální ředitelství cel soutěž na nákup vysílaček za téměř 35 milionů korun. O žádnou soutěž však nešlo, zadávací podmínky byly totiž ušity na míru jen jedinému dodavateli. Kverulantovi se však podařilo tento tunel zastavit, když Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na základě jeho podání v září 2018 soutěž zrušil.

 

Autor je ředitel a zakladatel obecně prospěšné společnosti Kverulant.org.


Share on Myspace