V říjnu roku 2020 bylo v šesti nově objevených pohřebních jámách v Sanxingdui objeveno více než 500 artefaktů, včetně velké zlaté masky, zlatých ozdob ve tvaru ptáků, předmětů ze slonoviny, bronzu a nefritu.

Nálezy v Sanxingdui (San-sing-tuej) v Guanghanu (Kuang-chan) v provincii Sichuan (S'-čchuan) jsou pozůstatky záhadné civilizace Shu z doby před asi 3200 až 5000 lety. První nálezy se datují rokem 1986, kdy byly objeveny dvě pohřební jámy. Představují jeden z největších archeologických objevů lidstva 20. století.

Obsah dalších šesti jam odpovídá tomu, co bylo nalezeno v těch předešlých. Na dně jedné z nich bylo rozptýleno mnoho malých a tenkých zlatých listů pocházejících zřejmě z textílií. Podle všeho začali začali dávní obyvatelé před více 3000 lety používat hedvábné tkaniny, což je jejich první doklad v oblasti Sichuan.

Bohatství artefaktů tentokrát není o nic menší než před 35 lety, ale jsou jedinečné svým typem, tvarem a kombinací. To ukazuje, že rituální aktivity v Sanxingdui byly dlouhodobé a různorodé.

Při nových vykopávkách se využívá nejmodernější technika, například místnost pro organické kulturní památky vybavená nízkoteplotními zvlhčovacími skříněmi, které umožňují nouzovou ochranu nálezů z rohoviny, textilií a dřeva.

Od 80. let minulého století do současnosti archeologové v oblasti postupně objevovali důležité památky, jako je starobylé město Sanxingdui, městečko zálivu Měsíce, městečko Cangbaobao, základy velkých budov na hoře Qingguan a hřbitov vesnice Rensheng. Nový archeologický objev pomáhá lépe porozumět úplnému obrazu o civilizaci Shu a jejímu vztahu s okolními oblastmi.

Bronzová maska. Zdroj: Muzeum Sanxingdui

Bronzová socha. Zdroj: Muzeum Sanxingdui

Bronzový strom. Zdroj: Muzeum Sanxingdui


Share on Myspace