Recenze

Nabokov poprvé na audiu

Nabokov poprvé na audiu

Pondělí, 27 Únor 2017 07:53 Ivan Matějka

 

„Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše...“ Už v krátké vstupní kapitole, kterou začíná zvuková nahrávka románu Vladimira Nabokova Lolita, rozehrává Miloslav Mejzlík polohy, s nimiž se posluchač setká v následujících hodinách poslechu. Nenaplněná – protože nenaplnitelná – touha, občasné záblesky radosti, byť pokřivené, melancholický smutek, vědoucí cynismus... Volba Miloslava Mejzlíka pro mnohovrstevný text Vladimíra Nabokova (do češtiny výborně převedený Pavlem Dominikem) byla víc než šťastná. Skoro bych řekl, že si po poslechu neumím lepšího interpreta. Humbert Humbert je v Mejzlíkově podání přesně takový, jaký má být – zároveň odpuzující i přitažlivý, či alespoň hodný našeho soucitu.

Suchý a Hvížďala potřetí

Suchý a Hvížďala potřetí

Pondělí, 06 Únor 2017 08:00 Ivo Fencl


Spisovatel Malcolm Lowry (citovaný v jedné Hvížďalově otázce Jiřímu Suchému v knize Legenda Suchý)

Recenze: Doteky Francie

Recenze: Doteky Francie

Čtvrtek, 02 Únor 2017 12:01 Alena Součková


Čtveřice autorů, dvě ženy a dva muži různých povolání (Olga Nytrová, Jitka Bonaventurová, Břetislav Ditrych a Bohumil Ždichynec), vytvořila společné dílko – na základě osobních pocitů, dojmů, pohledů a poznámek a především společné lásky k Francii. Doteky Francie jsou příjemným pozastavením, zasněním i zamyšlením lidí, kteří nechtěli být jen běžnými průvodci. Připomínají místa a jména slavná a známá, ale i místa a jména neprávem opomíjená, dívají se na současnou zemi, ale občas se vracejí i do minulosti.

Portrét umělce z kraje pěstitelů erteplí

Portrét umělce z kraje pěstitelů erteplí

Středa, 01 Únor 2017 08:48 Petr Nagy

Bylo patrně jen otázkou času, kdy se spisovatel, výtvarník, performer a mystifikátor Patrik Linhart (*1975) odhodlá sepsat cosi na způsob svých memoárů. Není pochyb o tom, že již od pohledu nonkonformní umělec, zahalující své četné aktivity pod rozmanitá heteronyma (Pavel Jazyk, Patrik Vetrugin, Lux von Dux aj.), nasbíral během svého bouřlivého života materiálu víc než dost – ostatně autobiografickými motivy hojně prokládal i své dosavadní prózy (za všechny jmenujme alespoň nejnovější povídkové soubory Šílený Trist a Vienna Calling z roku 2014).

Lhoták, motory i kapoty

Lhoták, motory i kapoty

Úterý, 31 Leden 2017 10:58 Ivo Fencl


Přitažlivě vázaná kniha Za ohradou snů představuje poutavé i spoustou způsobů doplněné vzpomínky Kamila Lhotáka (1912–1990). Vyšla vloni. Celých šestadvacet let po malířově smrti.

USA očima české literatury

USA očima české literatury

Pondělí, 30 Leden 2017 07:42 Ivo Fencl

 

Autor knihy Mašínovský mýtus (2012) Josef Švéda (*1982) mimo jiné vyučoval na University of Glasgow a působil na University of Alberta. Loni mu příbramské nakladatelství Pistorius & Olšanská vydalo obsáhlý vázaný svazek. Jmenuje se Země zaslíbená, země zlořečená a mapuje recepci Spojených států naší literaturou.

Fantom Opery podle Tomáše Jirsy

Fantom Opery podle Tomáše Jirsy

Úterý, 24 Leden 2017 10:12 Ivo Fencl

Teoretici výtvarného umění hovoří o mnohém. Někdy také o tzv. fenoménu beztvarosti. Je to vděčné téma a překladatel a (velmi inteligentní) teoretik Tomáš Jirsa (*1983) se dnes ve své (poměrně abstraktní) knize Tváří v tvář beztvarosti mimo jiné pokusil vyřešit velmi zábavnou záhadu, jak dotyčný fenomén beztvarosti zprostředkovala literatura minulého a devatenáctého století, a to v pracích hned několika klasických autorů i včetně Edgara Allana Poea, Gogola, Oscara Wilda, Richarda Weinera, Bruna Schultze, Nabokova a Ionesca.

Mrtvé tažné zvíře a poprava ženy gilotinou

Mrtvé tažné zvíře a poprava ženy gilotinou

Středa, 18 Leden 2017 10:33 Ivo Fencl

„Od rozsápání chromého osla Charlota, kterého před zraky vypravěče na cáry roztrhají čtyři strašné dogy, přes návštěvu pověstné Morgue, místa, kde byly k identifikování vystavovány neznámé mrtvoly, až po drásavě krutý popis posledních dnů v objetí věznice, před samotnou popravou titulní hrdinky – Henrietty... Všichni máme svého mrtvého osla, kata, který k zátylku přitiskne ostří osudu!“ Z předmluvy Martina Jirouška.

Tekutá společnost jako lázeň inspirující Umberta Eca

Tekutá společnost jako lázeň inspirující Umberta Eca

Úterý, 17 Leden 2017 08:45 Ivo Fencl


Devatenáctého února uplyne jeden rok od Ecova úmrtí.

strana 4 z 27