Recenze

Robert Seethaler: Hory, vítr a jeden Celý život

Robert Seethaler: Hory, vítr a jeden Celý život

Pátek, 09 Červen 2017 07:43 Tereza Nekorancová

 

Rakouský spisovatel Robert Seethaler (*1966) se zapsal do povědomí čtenářů jako vypravěč silných a přitom zdánlivě obyčejných příběhů již svou prvotinou Die Bieneund der Kurt (Včelka a Kurt, 2006). Následovaly knihy Die webere Aussichten (Další vyhlídky, 2008) a Jetztwirdsernst (Teď půjde do tuhého, 2010). Česky pak vyšel jeho román Trafikant z roku 2012 (Argo 2014). Novinka Celý život (Einganzes Leben, 2014), kterou vydává v překladu Michala Půčka nakladatelství Plus, je v pořadí již sedmým autorovým počinem.

Dědečkův deník – velké drama, nebo malé dějiny?

Dědečkův deník – velké drama, nebo malé dějiny?

Čtvrtek, 08 Červen 2017 09:45 Adéla Rozbořilová

 

Nová kniha Libuše Koubské (*1948), Dědečkův deník, klame názvem – není to v pravém slova smyslu deník a její děj se netočí zdaleka jen kolem jedné postavy, „dědečka", tedy Josefa Bačovského, který je skutečným předkem Libuše Koubské.

Karel Hvížďala jako vyvolávač vzpomínek

Karel Hvížďala jako vyvolávač vzpomínek

Středa, 07 Červen 2017 06:06 Šárka Kadavá

 

Po první sbírce fejetonů Osmý den týdne (2015) pokračuje Karel Hvížďala ve svém zamýšlení a vzpomínání ve druhé komponované sbírce s názvem Dobře mrtvý dědeček, kterou v roce 2017 vydalo s vkusnými minimalistickými ilustracemi Jiřího Votruby nakladatelství Novela Bohemica.

Věda života – rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem o životě i vědě

Věda života – rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem o životě i vědě

Pátek, 12 Květen 2017 07:02 Alena Součková

 

Na počátku tohoto roku nejednoho z nás potěšilo vydání knihy rozhovorů Věda života s Prof. Ing. Jiřím Drahošem. Dnes již bývalý předseda Akademie věd České republiky přišel před rokem s nápadem, že by rád u příležitosti konce svého druhého funkčního období v čele AV ČR vydal knižní bilanční rozhovor. K překvapení ředitele Nakladatelství Academia Jiřího Padevěta, jenž horečně přemýšlel, který z novinářů by se důstojně zhostil takového knižního rozhovoru, Jiří Drahoš vyslovil přání, aby se tohoto úkolu ujal on sám!

DeLillova adorace Psycha

DeLillova adorace Psycha

Středa, 29 Březen 2017 09:12 Ivo Fencl

 

To, že přítomnost literárního díla v mnohé poličce známého řetězce Levné knihy není ostuda a nesvědčí ani vzdáleně o případné nekvalitě díla, je dnes už samozřejmostí.

Recenze: Jeden rok konzervativní publicistiky

Recenze: Jeden rok konzervativní publicistiky

Středa, 15 Březen 2017 10:23 Michal Semín

 

Publikace Aleše Valenty Jeden rok konzervativní publicistiky je v mnoha ohledech zřejmě nejvydařenější analýzou současných úpadkových procesů ve společnostech Západu, jaká kdy u nás vyšla.

Svět podle učitele Altschula

Svět podle učitele Altschula

Středa, 08 Březen 2017 12:57 Jitka Mlčochová

 

Pavel Jansa, „v civilu“ lékař a univerzitní profesor, se coby autor beletrie zapsal do povědomí čtenářů příběhy s kriminálními zápletkami. Za všechny lze uvést opakovaně vydaný titul Nejlepším se neodpouští (1. vyd. Šulc a spol. 2000, 2. upravené vyd. Akcent 2012), koktejl brilantní detektivní šarády a osudu úspěšného člověka, na něhož pořádali neschopní hony bez ohledu na momentálně vládnoucí režimy.

Antikomunista, mukl a vypravěč Jiří Stránský

Antikomunista, mukl a vypravěč Jiří Stránský

Úterý, 07 Březen 2017 07:02 Petr Nagy

Novinářka Renata Kalenská je už autorkou nejednoho knižního rozhovoru (mj. s Otakarem Motejlem, Janem Saudkem či Vratislavem Brabencem), avšak práce na knize Doktor vězeňských věd pro ni byla nepochybně zkušeností výjimečnou. Sešla se nad ní totiž se spisovatelem, scenáristou a publicistou Jiřím Stránským, s nímž „je krásné se přátelit“ a kterého obdivuje pro „jeho lehkost, se kterou prožil svůj těžký život“. Neskrývané sympatie panující mezi oběma protagonisty knižního rozhovoru, vydaného nakladatelstvím Motto, byly zjevné při únorovém křtu dotyčného titulu v Mlýnské kavárně a vyčíst je lze i bezmála z každé z jeho půl druhé stovky stran.

Tajně kočičí spisovatel Martin Petiška

Tajně kočičí spisovatel Martin Petiška

Pátek, 03 Březen 2017 09:29 Ivo Fencl

Všestranný Martin Petiška (*1951), jehož doslovu ke své knize Styky s Jorikou (2. vydání 2016) si vážím a mezi skoro stem jímž zplozených titulů narazíme i na Osudy dobrého Švejka po druhé světové válce (1992) anebo svazky příběhů Sherlocka Holmese (1997 a 2004), vychrlil v dosavadních letech nového milénia pod pseudonymem Eduard Martin dvaadvacet víc i méně provázaných knížek.

strana 3 z 27

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB