Recenze

Věda života – rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem o životě i vědě

Věda života – rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem o životě i vědě

Pátek, 12 Květen 2017 07:02 Alena Součková

 

Na počátku tohoto roku nejednoho z nás potěšilo vydání knihy rozhovorů Věda života s Prof. Ing. Jiřím Drahošem. Dnes již bývalý předseda Akademie věd České republiky přišel před rokem s nápadem, že by rád u příležitosti konce svého druhého funkčního období v čele AV ČR vydal knižní bilanční rozhovor. K překvapení ředitele Nakladatelství Academia Jiřího Padevěta, jenž horečně přemýšlel, který z novinářů by se důstojně zhostil takového knižního rozhovoru, Jiří Drahoš vyslovil přání, aby se tohoto úkolu ujal on sám!

DeLillova adorace Psycha

DeLillova adorace Psycha

Středa, 29 Březen 2017 09:12 Ivo Fencl

 

To, že přítomnost literárního díla v mnohé poličce známého řetězce Levné knihy není ostuda a nesvědčí ani vzdáleně o případné nekvalitě díla, je dnes už samozřejmostí.

Recenze: Jeden rok konzervativní publicistiky

Recenze: Jeden rok konzervativní publicistiky

Středa, 15 Březen 2017 10:23 Michal Semín

 

Publikace Aleše Valenty Jeden rok konzervativní publicistiky je v mnoha ohledech zřejmě nejvydařenější analýzou současných úpadkových procesů ve společnostech Západu, jaká kdy u nás vyšla.

Svět podle učitele Altschula

Svět podle učitele Altschula

Středa, 08 Březen 2017 12:57 Jitka Mlčochová

 

Pavel Jansa, „v civilu“ lékař a univerzitní profesor, se coby autor beletrie zapsal do povědomí čtenářů příběhy s kriminálními zápletkami. Za všechny lze uvést opakovaně vydaný titul Nejlepším se neodpouští (1. vyd. Šulc a spol. 2000, 2. upravené vyd. Akcent 2012), koktejl brilantní detektivní šarády a osudu úspěšného člověka, na něhož pořádali neschopní hony bez ohledu na momentálně vládnoucí režimy.

Antikomunista, mukl a vypravěč Jiří Stránský

Antikomunista, mukl a vypravěč Jiří Stránský

Úterý, 07 Březen 2017 07:02 Petr Nagy

Novinářka Renata Kalenská je už autorkou nejednoho knižního rozhovoru (mj. s Otakarem Motejlem, Janem Saudkem či Vratislavem Brabencem), avšak práce na knize Doktor vězeňských věd pro ni byla nepochybně zkušeností výjimečnou. Sešla se nad ní totiž se spisovatelem, scenáristou a publicistou Jiřím Stránským, s nímž „je krásné se přátelit“ a kterého obdivuje pro „jeho lehkost, se kterou prožil svůj těžký život“. Neskrývané sympatie panující mezi oběma protagonisty knižního rozhovoru, vydaného nakladatelstvím Motto, byly zjevné při únorovém křtu dotyčného titulu v Mlýnské kavárně a vyčíst je lze i bezmála z každé z jeho půl druhé stovky stran.

Tajně kočičí spisovatel Martin Petiška

Tajně kočičí spisovatel Martin Petiška

Pátek, 03 Březen 2017 09:29 Ivo Fencl

Všestranný Martin Petiška (*1951), jehož doslovu ke své knize Styky s Jorikou (2. vydání 2016) si vážím a mezi skoro stem jímž zplozených titulů narazíme i na Osudy dobrého Švejka po druhé světové válce (1992) anebo svazky příběhů Sherlocka Holmese (1997 a 2004), vychrlil v dosavadních letech nového milénia pod pseudonymem Eduard Martin dvaadvacet víc i méně provázaných knížek.

Nabokov poprvé na audiu

Nabokov poprvé na audiu

Pondělí, 27 Únor 2017 07:53 Ivan Matějka

 

„Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše...“ Už v krátké vstupní kapitole, kterou začíná zvuková nahrávka románu Vladimira Nabokova Lolita, rozehrává Miloslav Mejzlík polohy, s nimiž se posluchač setká v následujících hodinách poslechu. Nenaplněná – protože nenaplnitelná – touha, občasné záblesky radosti, byť pokřivené, melancholický smutek, vědoucí cynismus... Volba Miloslava Mejzlíka pro mnohovrstevný text Vladimíra Nabokova (do češtiny výborně převedený Pavlem Dominikem) byla víc než šťastná. Skoro bych řekl, že si po poslechu neumím lepšího interpreta. Humbert Humbert je v Mejzlíkově podání přesně takový, jaký má být – zároveň odpuzující i přitažlivý, či alespoň hodný našeho soucitu.

Suchý a Hvížďala potřetí

Suchý a Hvížďala potřetí

Pondělí, 06 Únor 2017 08:00 Ivo Fencl


Spisovatel Malcolm Lowry (citovaný v jedné Hvížďalově otázce Jiřímu Suchému v knize Legenda Suchý)

Recenze: Doteky Francie

Recenze: Doteky Francie

Čtvrtek, 02 Únor 2017 12:01 Alena Součková


Čtveřice autorů, dvě ženy a dva muži různých povolání (Olga Nytrová, Jitka Bonaventurová, Břetislav Ditrych a Bohumil Ždichynec), vytvořila společné dílko – na základě osobních pocitů, dojmů, pohledů a poznámek a především společné lásky k Francii. Doteky Francie jsou příjemným pozastavením, zasněním i zamyšlením lidí, kteří nechtěli být jen běžnými průvodci. Připomínají místa a jména slavná a známá, ale i místa a jména neprávem opomíjená, dívají se na současnou zemi, ale občas se vracejí i do minulosti.

strana 1 z 24