Recenze

Suchý a Hvížďala potřetí

Suchý a Hvížďala potřetí

Pondělí, 06 Únor 2017 08:00 Ivo Fencl


Spisovatel Malcolm Lowry (citovaný v jedné Hvížďalově otázce Jiřímu Suchému v knize Legenda Suchý)

Recenze: Doteky Francie

Recenze: Doteky Francie

Čtvrtek, 02 Únor 2017 12:01 Alena Součková


Čtveřice autorů, dvě ženy a dva muži různých povolání (Olga Nytrová, Jitka Bonaventurová, Břetislav Ditrych a Bohumil Ždichynec), vytvořila společné dílko – na základě osobních pocitů, dojmů, pohledů a poznámek a především společné lásky k Francii. Doteky Francie jsou příjemným pozastavením, zasněním i zamyšlením lidí, kteří nechtěli být jen běžnými průvodci. Připomínají místa a jména slavná a známá, ale i místa a jména neprávem opomíjená, dívají se na současnou zemi, ale občas se vracejí i do minulosti.

Portrét umělce z kraje pěstitelů erteplí

Portrét umělce z kraje pěstitelů erteplí

Středa, 01 Únor 2017 08:48 Petr Nagy

Bylo patrně jen otázkou času, kdy se spisovatel, výtvarník, performer a mystifikátor Patrik Linhart (*1975) odhodlá sepsat cosi na způsob svých memoárů. Není pochyb o tom, že již od pohledu nonkonformní umělec, zahalující své četné aktivity pod rozmanitá heteronyma (Pavel Jazyk, Patrik Vetrugin, Lux von Dux aj.), nasbíral během svého bouřlivého života materiálu víc než dost – ostatně autobiografickými motivy hojně prokládal i své dosavadní prózy (za všechny jmenujme alespoň nejnovější povídkové soubory Šílený Trist a Vienna Calling z roku 2014).

Lhoták, motory i kapoty

Lhoták, motory i kapoty

Úterý, 31 Leden 2017 10:58 Ivo Fencl


Přitažlivě vázaná kniha Za ohradou snů představuje poutavé i spoustou způsobů doplněné vzpomínky Kamila Lhotáka (1912–1990). Vyšla vloni. Celých šestadvacet let po malířově smrti.

USA očima české literatury

USA očima české literatury

Pondělí, 30 Leden 2017 07:42 Ivo Fencl

 

Autor knihy Mašínovský mýtus (2012) Josef Švéda (*1982) mimo jiné vyučoval na University of Glasgow a působil na University of Alberta. Loni mu příbramské nakladatelství Pistorius & Olšanská vydalo obsáhlý vázaný svazek. Jmenuje se Země zaslíbená, země zlořečená a mapuje recepci Spojených států naší literaturou.

Fantom Opery podle Tomáše Jirsy

Fantom Opery podle Tomáše Jirsy

Úterý, 24 Leden 2017 10:12 Ivo Fencl

Teoretici výtvarného umění hovoří o mnohém. Někdy také o tzv. fenoménu beztvarosti. Je to vděčné téma a překladatel a (velmi inteligentní) teoretik Tomáš Jirsa (*1983) se dnes ve své (poměrně abstraktní) knize Tváří v tvář beztvarosti mimo jiné pokusil vyřešit velmi zábavnou záhadu, jak dotyčný fenomén beztvarosti zprostředkovala literatura minulého a devatenáctého století, a to v pracích hned několika klasických autorů i včetně Edgara Allana Poea, Gogola, Oscara Wilda, Richarda Weinera, Bruna Schultze, Nabokova a Ionesca.

Mrtvé tažné zvíře a poprava ženy gilotinou

Mrtvé tažné zvíře a poprava ženy gilotinou

Středa, 18 Leden 2017 10:33 Ivo Fencl

„Od rozsápání chromého osla Charlota, kterého před zraky vypravěče na cáry roztrhají čtyři strašné dogy, přes návštěvu pověstné Morgue, místa, kde byly k identifikování vystavovány neznámé mrtvoly, až po drásavě krutý popis posledních dnů v objetí věznice, před samotnou popravou titulní hrdinky – Henrietty... Všichni máme svého mrtvého osla, kata, který k zátylku přitiskne ostří osudu!“ Z předmluvy Martina Jirouška.

Tekutá společnost jako lázeň inspirující Umberta Eca

Tekutá společnost jako lázeň inspirující Umberta Eca

Úterý, 17 Leden 2017 08:45 Ivo Fencl


Devatenáctého února uplyne jeden rok od Ecova úmrtí.

40 let českých kmenů

40 let českých kmenů

Neděle, 01 Leden 2017 13:13 Petr Nagy

 

Na počátku byla kniha. Vyšla v roce 2011, nesla název Kmeny a kolektiv autorů pod vedením Vladimira 518 a Karla Veselého se v ní pokoušel zmapovat historii i současnost vybraných tuzemských městských subkultur. Objemná publikace čítající přes pět set stran představila celkem 26 komunit, pro něž se vžilo označení (české) kmeny, a to nejen slovem, nýbrž i obrazem – prostřednictvím více než tří stovek fotografií Tomáše Součka. Kniha vydaná ve spolupráci se studiem Yinachi a labelem BiggBoss slavila nevídaný čtenářský úspěch. Zrodil se nový fenomén...

strana 1 z 23