Inkubační a akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone 2.0 uzavírá svoji evropskou kapitolu. Z Evropského sociálního fondu (ESF) bylo prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí ČR využito na podporu 70 projektů v letech 2017–2020 přes 17 milionů korun, dalších šest milionů investovala Nadace Vodafone.

Lidem se zdravotním omezením nebo se závislostmi, ženám a mužům bez domova, dětem či dospívajícím a taky seniorům a dalším znevýhodněným skupinám zkvalitňují životy desítky inovativních nápadů s využitím technologií, které pomohla nastartovat Laboratoř Nadace Vodafone 2.0. Program, který navázal na předchozí Laboratoř založenou v roce 2013 a byl od roku 2017 spolufinancovaný z ESF, získal v roce 2019 cenu Central European Startup Awards za nejlepší inkubátor a akcelerátor v Česku.

V letech 2017–2020 se do něj přihlásilo více než 300 projektů z celého Česka. Podporu od Nadace Vodafone ve formě devítiměsíčního mentoringu a vzdělávání nakonec získalo 70 týmů, přičemž 25 z nich dostalo na rozvoj svého nápadu kromě vzdělání a mentoringu navíc 150 tisíc korun. Tak se zrodil třeba osobní mobilní terapeut pro odvykání kouření AdiQuit, aplikace ECHO pro pomoc při pátrání po pohřešovaných dětech, platforma pro cestování neslyšících Deaf Travel, VERUapp pro správu pečovatelských služeb a desítky dalších.

„Díky zapojení více než 150 zkušených mentorů a 200 dalších partnerů, mezi nimiž byly univerzity, inovační centra, vědecké týmy i další veřejně prospěšné organizace napříč republikou, se nám podařilo posílit ekosystém sociálních inovací v Česku a podpořit jejich expanzi do zahraničí,“ říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

„Nejčastěji byl pozitivně hodnocen nejen mentoring, zvyšování kompetencí a povědomí o podnikatelských aktivitách, ale i publicita získaná prostřednictvím účasti v programu a získání kontaktů. Sami účastníci zhodnotili, že bez poskytnuté pomoci by se znatelně hůře – nebo vůbec – dostávali z prvotních fází projektu do realizace,“ uvádí Lucie Vnoučková z Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM), která hodnotila výstupy jednotlivých projektů.

Evropská kapitola Laboratoře Nadace Vodafone sice končí, nicméně program bude pokračovat dál: v menším rozsahu, ale s více individualizovanou podporou ušitou na míru každému projektu. Odstartovat by měl ještě letos, ale vzhledem k aktuální situaci a omezením kvůli šíření koronaviru není zatím stanoveno přesné datum. Nicméně se očekává, že by 8. ročník Laboratoře mohl začít se začátkem školního roku.


Share on Myspace