Radůza vydává nové album Nebe je odemčené, které je neplánovaně dvojalbem. První disk kompletu nazvala Kerosin a druhý Nezhasínej. Kerosin původně zamýšlela natočit sama živě s publikem jako návrat ke svým písničkářským kořenům. První nahrávky nakonec vznikaly vinou pandemie ve studiu, v duu s jejím dlouhodobým spolupracovníkem – kytaristou Josefem Štěpánkem. Radůza tentokrát nechala akordeon stranou a doprovází se na banjo a ukulele, na něž začala hrát právě během lockdownu.

„Hned druhý den po dokončení prvního alba, jsem měla tolik inspirace, že jsem začala skládat další písně, a tak se nakonec vydání dvojalba nabídlo samo,“ uvedla Radůza.

K nahrání druhého disku kompletu Nebe je odemčené, jenž nese název Nezhasínej, již Radůza přizvala další muzikanty. Spolu s Josefem Štěpánkem si zahráli s Milošem Dvořáčkem (bicí), Janem Steinsdorferem (klavír, klávesy) a Janem Lstibůrkem (basová kytara). Duet Dobrý lidi nazpívala s legendou českého bluegrassu Robertem Křesťanem. Vzdávají v něm hold všem lidem, kteří umějí podat pomocnou ruku, jak to mnohokrát zažila i sama Radůza.

Textařsky je dvojalbum Nebe je odemčené nejotevřenější a nejniternější Radůzin počin. A jak písničkářka uvádí, ačkoli po řadě koncepčních desek chtěla napsat album nekoncepční, záměr jí úplně nevyšel. „Vlastně jde o upřímný, místy až syrový deník posledních tří let mého života. Na albu uslyšíte písničky inspirované domácí výukou mých dětí, například Leif Ericsson – rozverná skladba o objevení Ameriky, či české verze písní, které ráda zpívám s přáteli, jako jsou Za Jordán nebo srbská Zatočme se v kole,“ přibližuje Radůza obsah dvojalba, které je naplněno především písněmi odrážejícími její cestu životem.

Dvojalbum Nebe je odemčené vydává v pátek 11. března RadůzaRecords na 2CD i v digitálních formátech včetně Hi-Res.


Share on Myspace