Vrátit se časem o pět set let zpátky do dílny věhlasného malíře Sebastiana del Piomba, který zrovna vytváří obraz Madona s rouškou. To umožní divákům nový animovaný klip Davida Ševčíka a lektorky Hany Lamatové. Ale zmíněný videoklip je jen jedním střípkem z Projektu Piombo: Madona bez roušky, který zájemce během května a června seznámí s malířovým dílem a také by mohl inspirovat jejich vlastní tvorbu.

Muzejní pedagogové k tomu využijí zkušenosti s tvorbou programů distribuovaných především v on-line prostředí a na sociálních sítích, ale počítají také s přítomností živého publika. Výběrem tématu navíc připomenou sbírky Arcidiecézního muzea Olomouc, které zůstane po celý rok 2021 kvůli rekonstrukci uzavřené.

„Původně měli návštěvníci vidět klip přímo u malby ve stálé expozici, ale vzhledem k dlouhodobému uzavření Arcidiecézního muzea jsme se rozhodli zprostředkovat veřejnosti toto půvabné animované dílo netradiční, a snad i zajímavou, cestou. Nejprve jej spatří diváci na on-line vernisáži 13. května, ale bude mít i Open Air premiéru – velkou projekci na průčelí katedrály sv. Václava na Václavském náměstí během Olomoucké muzejní noci 18. června,“ prozradila lektorka Hana Lamatová, která je autorkou scénáře. Vizuální podobu edukačnímu videu pak vtiskl animátor Radim Ševčík.

Projekt Piombo se neodehrává v květnu náhodou. Právě tento měsíc je v křesťanské tradici zasvěcený Panně Marii, která je společně s Ježíškem ústřední postavou Piombova obrazu. Původně se veřejná projekce animovaného snímku měla konat o Muzejní noci v polovině května, ale nakonec se uskuteční o měsíc později. „Doba na pořádání veřejných akcí zřejmě ještě nenazrála. Olomoucká muzejní noc bude až 18. června, a proto posouváme i naši projekci. Věříme, že tato změna je opravdu už tou poslední,“ dodává vedoucí edukačního oddělení Muzea umění Olomouc Marek Šobáň s tím, že červnovou projekci klipu obohatí také speciální akustické a vizuální prvky rozehrávající děj i na fasádu dómu.

Květen ale o své propojení s Projektem Piombo nepřijde. „Piombův obraz chceme představit v různých rovinách, a proto se do projektu zapojili kromě lektorů i další odborní pracovníci muzea a společně tak vznikla promyšleně komponovaná série programů. Na své si přijdou děti, dospělí, odborné i laické publikum. Převážná část programů se odehraje on-line. Kromě slavnostního uvedení klipu z prostoru aktuálně nepřístupné Obrazárny olomouckých biskupů a arcibiskupů se mohou zájemci těšit na doprovodnou on-line výstavu, tematická videa, bonusovou přednášku profesora Ladislava Daniela z cyklu Umělec & člověk, výtvarnou video lekci či pracovní listy,“ vyjmenovává Šobáň.

Všechny informace jsou přehledně k dispozici na speciálně vytvořené stránce www.projektpiombo.cz.


Share on Myspace